мобилизация - русия
Снимка: БГНЕС

Стотици хора са били арестувани от властите в хода на протестите срещу новата „частична мобилизация“ в Русия, съобщи независима правозащитна група, пише BBC. 

OVD-Info съобщи, че в събота в 32 различни града са били задържани 724 души.

Широко разпространените демонстрации избухнаха, след като президентът Владимир Путин обяви плановете си за повиквателни за 300 000 мъже, които да се бият в Украйна.

Нерегламентираните митинги са забранени съгласно руското законодателство.

Но ходът на Путин за извикване на цивилни граждани в армията предизвика мащабни протести в градските райони, като по-рано тази седмица на демонстрации бяха задържани повече от 1000 души.

В Москва информационна агенция АФП съобщи, че е станала свидетел на това как една от демонстрантките е крещяла „ние не сме пушечно месо“, докато е била арестувана от полицаи.

В Санкт Петербург, втория град в Русия, един мъж казал на репортерите: „Не искам да воювам за Путин“.

Седемдесетгодишната Наталия Дубова заяви пред АФП, че е против войната, и призна, че се „страхува за младите хора“, които получават заповед да отидат на фронта.

Някои от арестуваните в събота съобщиха, че са им били връчени призовки и им е било наредено да се явят в центрове за набиране на войници, докато са били задържани от служители по сигурността. Кремъл защити тази практика по-рано тази седмица, като заяви, че „тя не противоречи на закона“.

Москва също така одобри нови строги наказания за обвинените в неизпълнение на служебните задължения, след като бъдат призовани.

В събота Путин подписа нови укази, с които се налагат наказания до 10 години лишаване от свобода за всеки войник, хванат да се предава, да се опитва да дезертира от армията или да отказва да се бие.

Президентът също така подписа укази за предоставяне на руско гражданство на всеки чужденец, който се запише да служи една година в армията на страната.

Указът, който според някои наблюдатели показва колко сериозен е недостигът на войници в Москва, заобикаля обичайното изискване за петгодишно пребиваване в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук