Под заплаха от нови протести на шофьорите и ватманите от столичния градски транспорт кметът на София Йорданка Фандъкова предложи ново 10-процентно увеличение на заплатите им от 1 април.

Транспорт
на снимката: Кметът на София Йорданка Фандъкова

Освен това ще бъде заличено досега съществуващото неравенство между възнагражденията на шофьорите и на ватманите, стана ясно на пресконференция на градоначалника.

„Заплатите на шофьорите и ватманите от столичния градски транспорт ще бъдат изравнени в двете дружества и ще бъдат повишени с 10% от 1 април. Така основната заплата ще стане 1150 лв. За целта ще бъдат заделени допълнителни 5.3 млн. лева, които Столичният общински съвет ще трябва да гласува на утрешното си заседание”, каза Фандъкова на извънреден брифинг.

С новото увеличение основната заплата за всички водачи ще стане 1150 лева, а средното брутно възнаграждение, в което влизат бонуси, пари за храна и клас прослужено време ще се равнява на 1800 лева, без да включва извънредния труд.

Изразходените за увеличението 5,3 млн. лева до края на годината ще се върнат в общинския бюджет от данъка за възмездно придобиване на имущество, обяви по време на заседанието на Комисията по транспорт в СОС зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Изявлението на кмета Фандъкова, на което новината бе съобщена, се състоя само няколко часа преди да започне поредното заседание на транспортната комисия, на което се обсъди проблемът. В същото време под прозорците на общината бяха подредени протестиращи водачи, облечени с жълти жилетки.

транспорт

Преди началото на заседанието на те обявиха пред ДЕБАТИ.бг, че за разрешаването на проблемите им до тях са достигнали само слухове – никой не им е казал нищо официално. Протестиращите заявиха, че се радват на това, което се чува, но няма да повярват преди да го видят черно на бяло.

транспорт

„Слуховете идват от страна на синдикатите. С нас никой не си е правил договорка. Кога са водили преговорите не знаем – през нощта ли е било, сутринта ли е било. Официална информация нямаме, за съжаление само слухове”, коментираха пред камерата на ДЕБАТИ.бг част от протестиращите.

По време на заседанието стана ясно, че водачите са доволни от предложеното увеличение, но настояват то да не е еднократно, а да има програма, чрез която възнагражденията да растат постепенно през следващите няколко години. Да свършат това пък се ангажираха представители на транспортните синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа”, включително и председателката на комисията Екатерина Йорданова, която е и синдикалист.

транспорт

Ангажимента да подобрят условията на труд пък ще имат четирите общински транспортни дружества, които се явяват работодатели на водачите от градския транспорт. За момента нови протести не се очакват.

Проблемът с недостига на кадри в градския транспорт обаче продължава. Към момента незаетите места са 251, съобщи Барбалов. А финансовите стимули целят да привлекат повече кадри.

транспорт

Предложението на кмета Йорданка Фандъкова за увеличение на заплатите бе прието от Транспортната комисия днес и ще бъде официално гласувано на редовното заседание на общинския съвет в четвъртък.

транспорт

Припомняме, че това е ново увеличение на възнагражденията на водачите с 10% след като заплатите им бяха повишени със същия процент от 1 февруари в следствие на засилилото се общественото недоволство. То пък беше катализирано от сигнал на „Спаси София” за инцидент с автобус от градския транспорт, чийто шофьор е имал само 4 почивни дни за последните 30 работни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!