На снимката: Иван Голунов

Наказателното преследване срещу журналиста от портала „Медуза“ Иван Голунов спира заради липсата на доказателства за участието му в престъпление, заяви пред репортери министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Това решение е взето поради резултатите от биологични, съдебни, пръстови и генетични изследвания, обясни той.

„Днес Голунов ще бъде освободен от домашен арест, а обвиненията са снети“, добави Колоколцев.

Полицаите, които задържаха журналиста, бяха отстранени от задълженията си, докато се проверява законността на действията им, каза още министърът, като отбеляза, че материалите от вътрешното разследване от звеното за вътрешна сигурност на МВР вече са изпратени в следствената комисия.

Освен това Колокольцев възнамерява да ходатайства пред президента за уволнението на генерал Андрей Пучков, началник на отдел „Вътрешни работи“ за Западния административен район на Москва, и генерал Юрий Девяткин, началник на отдел „Наркотици“ в столичното управление на вътрешните работи.

Иван Голунов бе задържан в центъра на Москва на 6 юни. Както заяви полицията, по време на претърсването са открили мефедрон, а по време на претърсването на апартамента – кокаин. От главното управление на МВР съобщиха, че журналистът се проверява за участие в група, която продава наркотици в Москва и Московска област.

Наред със съобщението за задържането на журналиста, Министерството на вътрешните работи публикува снимки, за които се твърди, че са направена в апартамента му. Но по-късно се оказа, че Голунов е свързан само с една от тях, а останалите се отнасят до разследването на случая с продажбата на наркотици. От полицията обясниха объркването с грешка на служител и започват служебна проверка по този въпрос.

В допълнение МВР отрече съобщения за побой над журналиста: по време на медицински преглед в болницата по него не са били открити никакви фрактури или наранявания, а само синина на гърба и хематом в областта на очите.

Разследването поиска да арестува Голунов, но съдът го изпрати под домашен арест. Самият журналист настоява, че наркотиците са му били подхвърлени. Проверката установи, че торбичките с наркотици съдържат ДНК на няколко души, но според адвоката на Голунов върху тях не са открити отпечатъците на журналиста. В допълнение и тестът за наркотици на Голунов се оказа отрицателен.

Случаят предизвика голям обществен протест. След необичайния шум, който се надигна покрай Голунов, със случая се захвана дузина висши чиновници от различни ведомства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук