Изграждането на интерконекторната връзка с Гърция има дълга предистория и трябваше да се изгради в рамките на 2-3 години. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев.

„Очевидно е, че виждането по този въпрос се промени на високо политическо ниво. Това доведе до промяна на конструкцията на проекта – от междусистемна връзка между двама системни оператори, той се трансформира в търговски, в резултат на което в него влезе една италианска компания и той започва да се изгражда като самостоятелен, а не като част от българската газопреносна система… На времето имаше интерес той да се реализира в много кратки срокове, но с течение на времето неговото значение се понижи”, каза той.

И добави:

„Забавянето на проекта Стара Загора – Комотини е продиктувано от редица съображения, в това число политически и търговски. Тази връзка беше анонсирана с основната цел да се внася азербайджански газ. Но на фона на един ангажиращ договор за доставка до 2022г. на 1 млрд. куб. метра руски газ, е логично да се зададе въпросът какво ще се прави този азербайджански газ. Това вероятно води до отлагане на този проект възможно най-много.”

По думите му е необичайно реализацията на проекта да бъде обжалвано многократно от фирми, които нямат пряко отношение към изграждането.

„Към настоящият момент няма политическа воля да се реализира”, каза още той.

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!