Иван Гарелов, журналист

Журналистът Иван Гарелов е уволнен от поста медиен съветник на служебното правителство. Това се случи само няколко часа след като изрази подкрепа за кандидат-депутата от БСП Елена Йончева по повод избухналия скандал между нея и лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Напрежение между двамата се появи относно взаимни нападки и коментари за това дали държавата й е плащала милиони за „интервюта в чужбина”.

Причината за уволнението на Гарелов е нарушено правилото за неутралност на служебния кабинет. Иван Гарелов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че Борисов трябва да изясни в какво точно обвинява Елена Йончева и да й се извини. По-късно журналистът съобщи, че е бил уволнен от МС.

Говорих със служебния министър-председател Огнян Герджиков. Той устно ме уведоми, че съм уволнен като медиен съветник. Писмено все още не съм подписал нищо. Най-вероятно утре ще получа заповедта за уволнение. Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок на Нова. Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми бе, че с изказването си лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов”, заяви Иван Гарелов.

Герджиков също се изказа по темата, като обяви, че мотивите за уволнението са принципни.

„Сутринта в Нова телевизия, в него проработи именно журналистическия нагон като изпусна очевидно предвид, че той е част от кабинета на министър-председателя, а в условията на една предизборна кампания е абсолютно недопустимо да се нарушават правилата. Той, за съжаление ги наруши и това е достатъчно основание, макар и с много голямо съжаление, да уволня г-н Гарелов“, каза Герджиков.

Бившият премиер веднага коментира темата с уволнението на Гарелов с пост в социалната мрежа „Фейсбук”.

 

Скандалът между Борисов и Йончева се разраства с разкрития на бивш продуцент, който заяви, че навремето Йончева взимала пари през негова фирма, но пък журналистката не само отрече подобна схема, но увери, че не познава подобен човек. В същото време бившият директор на разузнаването Кирчо Киров, който е подсъдим за злоупотреби с милиони по време на мандата си, загатна, че има информация по възникналия казус, но не може да я огласи, тъй като е държавна тайна.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!