Инженери от Силезийския технологичен университет в Полша създадоха електростатичен филтър за къщи, които се отопляват благодарение на въглища или други замърсяващи горива. Системата може да се монтира директно на покрива на сградата и използва електростатични заряди, за да спре праховите частици. Новото устройство задържа частиците по стените си и не им позволява да достигнат до атмосферата.

Йонизираните частици се отлагат върху вътрешната част на тялото, където те са събрани от на автоматична система за отстраняване на пепелта”, обясни д-р Роман Кубица, водещият учен по проекта.

Всяка зима, нивата на замърсяване скачат в региони, където изгарянето на въглища е често най-евтиният и най-достъпен метод за отопление къщи. През януари в полския град Рибник нормите за прахови частици във въздуха са достигнали опасни нива. Учените са на мнение, че филтърът може да спре между 60 и 90 на сто от праховите частици, които замърсяват атмосферата. Освен това, уредът е до четири пъти по-евтин, отколкото в момента са наличните системи, използвани най-вече в тежката промишленост.

Няколкостотин устройства ще бъдат инсталирани в градове в региона Силезия в края на 2017г. като част от пилотна програма на университета и местните власти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!