Служебен кабинет, встъпване в длъжност

Непрофесионализмът на енергоминистърa и запознаващата се с природния газ шеф на „Булгаргаз“ Златева не престава да поразява с мащабите си. Светкавичната реакция на президента в тяхна подкрепа ни известява, че всичко това става с негово одобрение и надзор.

Първо, за търга до края на годината. Вероятността да постигнат по-добра цена от офертата на „Шениър“ /TTF минус 30/ е нищожна, защото тя беше постигната като част от политическата договорка между САЩ и ЕС. Участници на търга за доставки за ноември и декември нямат никакви задължения да се съобразяват с това. Мога да се обзаложа, че доколкото доставките ще бъдат с репер европейски борси, няма как да се постигне по-добра цена спрямо американските борси. В момента цената на Хенри Хъб е 26 евро/МВтч, до България става 65-70 евро/МВтч. На TTF е 165 Евро/МВтч.

В тази част на търга за доставка Радев и енергоминистъра трябва да бъдат подведени под отговорност за отказ от изгодна сделка с „Шениър“ и нанесени щети. И това е реално – умножете тези 140 милиона кубически метра обявени за внос за ноември, това е точно танкера от Америка, който отказахме, умножете по разликата в цената по-горе /ако приемем оптимистичния вариант, че разликата американски и европейски газ ще бъде 100 евро на МВтч/ и се получа цифрата от 147 милиона евро щета.

Имам елементарен въпрос – щом обявяват търг за ноември, значи са решили проблема със слотовете, който изтъкваха като причина да не вземат американския газ. Не се ли усещат колко кънтят с глупостта си. Значи слотовете никога не са били проблем? Това което твърдяхме доста хора.

По отношение останали два търга – буди абсолютно недоумение защо изобщо временни юнаци се занимават с дългосрочни 10-годишни договори за доставка на природен газ. Разбирам, че Радев е много амбициран да остави своя отпечатък и да действа стратегически, но с тези темпове на нанасяне на щети е по-добре изобщо да не се произнася по темата.

Шестмесечният срок за край на процедурата по дългосрочния договор – до март месец 2023 година крие скрито послание или по-скоро разчет, че няма да може да бъде съставено правителство и така Радевите служебни правителства ще управляват до края на март 2023 година – тоест периода в който трябва да се избере доставчик на природен газ за следващите десет години – до 2034 година.

Уж служебен кабинет, а той човекът иска да захлеби с десетгодишен договор. Стратегия щели да реализират?! Да напомня, служебните нямат никакви права да ангажират държавата и държавните компании с дългосрочни договори. По никакъв начин.

И как точно си мислят, че „Газпром“ ще се яви на търг? Или пък която и да е компания от големите играчи и доставчици на газ. Примерно азерите?

Но така е, когато желанията силно надвишават възможностите и когато нямаш понятие от газов пазар. Да, беше време, когато пазарът беше на купувачите. При тази криза, саботажите на „Газпром“ и стратосферните цени, вече се диктува от продавачите – недостиг на предлагането.

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на енергийния експерт Илиян Василев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук