наводнения

Наводнени улици, свлачища, евакуирани хора: след Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц, и две други федерални провинции станаха жертва на пороите. В събота в Саксония и Бавария се стигна до тежки наводнения.

Наводнени улици, свлачища, евакуирани хора и най-малко една жертва: след Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц, и две други федерални провинции станаха жертва на пороите. В събота вечерта община Берхтесгаденер Ланд в Бавария обяви извънредно положение. Нивото на реките се покачва, дъждовете не спират, някои улици са се превърнали в потоци, а множество мазета са наводнени. Хората по улиците бяха до колене във вода. И в Пасау нивото на реките се покачва с всеки изминал час. Полицията превантивно е преместила десетки автомобили от паркоместа край река Дунав. „Ако не ги бяхме преместили, автомобилите щяха да плуват чак до Австрия“, казват от местната полиция.

100 литра на кв.м. за 24 часа

И в Саксония се стигна до наводнения. В някои региони в провинцията снабдяването с електричество беше прекъснато. Според саксонския Център по наводненията, на места за 24 часа са се изсипали по 100 литра дъжд на квадратен метър.

Още по-обилни бяха валежите в Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. В сряда (14 юли) там се стигна до катастрофални наводнения. В рамките на 24 часа в региона Арвайлер, който беше най-силно засегнат от пороите се изсипаха над 150 литра дъжд на квадратен метър – толкова, колкото обикновено падат за цели 2 месеца. Нивото на реките и потоците се повиши значително, а канализациите не успяха да поемат водните маси. В резултат в много градчета и села се стигна до свлачища и катастрофални наводнения. Водните маси отнесоха със себе си цели къщи и улици. Подобна природна катастрофа там не е имало от Втората световна война насам. Междувременно жертвите на наводненията в двете федерални провинции са над 150, а ранените само в окръг Арвайлер са близо 700. Все още стотици хора са неоткриваеми, а домовете на мнозина са необитаеми.

Порои и в Австрия, Белгия и Нидерландия

В събота (17 юли) обилните дъждове се изсипаха и над части от Австрия. В град Халайн част от стария град беше под вода. Полицията и пожарната спасяваха хора с лодки и камиони. В Куфщайн хората бяха призовани да се преместят по горните етажи на къщите си. И във Виена имаше наводнени мазета и подлези.

Дъждовните бури нанесоха тежки поражения и в Белгия и Нидерландия. В Белгия наводненията отнеха живота на най-малко 27 души. „За съжаление, през следващите часове и дни най-вероятно броят на жертвие ще се покачи“, обявиха от Националния кризисен център. Над 100 хора в Белгия нсе още са неоткриваеми.

И в Нидерлания битката срещу наводненията продължава. Очаква се нивото на водата да спадне едва днес (неделя).

Текстът е на Дойче Веле.

[tcm id=“1″]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук