ООН

Световни лидери, зелени групи и влиятелни лица реагираха днес на „ужасяващия“ доклад на ООН за климата с микс от ужас и надежда, тъй като мащабите на извънредното положение отрезвиха мнозина.

Пратеникът на президента на САЩ по климата Джон Кери заяви, че докладът IPCC, който предупреждава, че светът е на път да достигне 1,5°С затопляне около 2030 г., показва, че „климатичната криза не само е тук, тя става все по-тежка“.

Франс Тимерманс, заместник-ръководител на Европейския съюз по въпросите на климата, заяви, че ЧМ

Британецът Борис Джонсън, чието правителство е домакин на решаваща среща на високо равнище по въпросите на климата през ноември, заяви, че оценката „дава отрезвяващ прочит“.

„Надявам се, че днешният доклад IPCC ще бъде сигнал за събуждане за света да предприеме действия сега, преди да се срещнем в Глазгоу през ноември за критичната среща на върха на COP26“, каза той.

Бившият президент на Малдивите Мохамед Нашид заяви, че документът потвърждава, че климатично уязвимите нации са „на ръба на изчезване“.

„Самоубийство“

Салемул Хук, директор на базирания в Дака екологичен мозъчен тръст ICCCAD, заяви, че докладът IPCC е „последното предупреждение, че балонът с празни обещания е на път да се спука“. Той каза, че това показва, че страните от Г-20 трябва да ускорят съкращаването на емисиите, за да гарантират, че икономиките им са в съответствие с целта за 1,5 градуса.

„Самоубийствено и икономически нерационално е да продължаваш да отлагаш“, каза Хук.

„Докладът е „ужасяващо предупреждение за нашето бъдеще, ако не бъдат предприети драстични действия“, заяви Дороти Гереро, ръководител на политиката в „Global Justice Now“.

Според Гереро не може да се пренебрегне науката за климатичната криза.

„Но политиците отказват да се изправят пред факта, че това се корени в икономиката и историята на колониалната експлоатация“, каза още тя.

Действие

Мнозина изтълкуваха оценката на IPCC като ясен призив за преразглеждане на световната икономика, задвижвана от изкопаеми горива.

„Откъде да започнем? Почти отвсякъде. Ускоряване на прехода към чиста енергия; реформиране на нашите най-вредни за околната среда дейности; рекалибриране на финансовите потоци за ускоряване на икономическия преход“, каза Катрин Хейхоу, главен учен на „The Nature Conservancy“.

Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че докладът е „солидно (но предпазливо) обобщение“ на състоянието на планетата.

„От нас зависи да сме смели и да вземем решения въз основа на научните доказателства, предоставени в тези доклади. Все още можем да избегнем най -лошите последици, но не и ако продължим както до днес, не без да третираме кризата като криза“, написа Тунберг в Туитър.

Угандийската активистка за правосъдие в областта на климата Ванеса Накате написа в Туитър: „Учените предупреждават, че времето-на целта от 1,5°C изтича! Световните лидери трябва да се заемат сериозно с изменението на климата“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че днешният доклад „трябва да звучи като смъртно наказание“ за въглища, нефт и газ и предупреди, че изкопаемите горива унищожават планетата.

„Уважаема индустрия за изкопаеми горива. Ще се видим в съда“, написа благотворителната организация „Грийнпийс“ в Туитър.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!