ваксина Пфайзер,Pfizer

„Ваксината от първо поколение, разработена от BioNTech-Pfizer, работи срещу варианти на коронавирус като щама Делта. За момента не е необходимо да се променя“, заяви изпълнителният директор на германската компания BioNTech.

„Възможно е през следващите 6 до 12 месеца да се появят допълнителни варианти и това да изисква адаптиране на ваксината. Но в момента това все още не е така“, каза Угур Шахин пред журналисти.

Решение за подобрение трябва да се вземе само ако е ясно, че ваксината не работи или предлага само ниска защита срещу вируса. Бързо променящата се ситуация означава, че определянето на времето за правилната промяна също е от решаващо значение.

„Вземането на решение в момента може да се окаже грешно след три или шест месеца, ако доминира друг вариант. Затова моментът на решението трябва да бъде точният“, каза той.

Франция и Германия, заявиха, че ще започнат да предлагат допълнителна доза на възрастните хора и най-уязвимите от септември.

BioNTech-Pfizer са доставили около един милиард дози от ваксините си в повече от 100 страни или територии по света. Те очакват годишният им производствен капацитет да достигне 3 милиарда дози до края на годината, преди да се изкачи до 4 милиарда дози през 2022 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук