ваксина Пфайзер,Pfizer

Трета доза от коронавирусната ваксина на Пфайзер може да увеличи защитата срещу Делта щама до 100 пъти. Това се посочва в доклад, публикуван от компанията производител.

„Третата доза сериозно подобрява данните за неутрализиране на Делта варианта. Очакваният потенциал е увеличение до 100 пъти на неутрализиране на Делта варианта след прилагането на третата доза“, се посочва в документа.

Освен това се отбелязва, че след въвеждането на третата доза от ваксината при хора на възраст от 18 до 55 години броят на антителата се увеличава повече от 5 пъти. При при хората на възраст от 65 до 85 години – 11 пъти.

Миналата седмица ръководителят на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски заяви, че Делта щамът в момента съставлява 83% от инфекциите с коронавирус в САЩ. Това е с 50% повече от началото на юли. Освен това CDC заяви във вторник, че хора, напълно ваксинирани срещу новия коронавирус, в редки случаи могат да пренесат варианта Делта.

Световната здравна организация обаче обави, че не препоръчва поставянето на трети дози от ваксините срещу Covid-19, тъй като в момента няма достатъчно научни данни за тяхната ефективност. Това заяви Кейт О’Брайън – ръководител на отдела за имунизация на СЗО, по време на сесия с въпроси и отговори, излъчена в „Туитър“.

СЗО възнамерява да „следи много внимателно“ този въпрос.

Ако все пак страните са решени да приложат „бустерните дози“, то те трябва да се правят „за ограничена група хора“, особено за възрастните хора и тези, които са „с най-висок риск“ от инфекция, заключи О’Брайън.

Припомняме, че заключение на британски учени от университета в „Оксфорд“ пък показва, че по-дълъг интервал между първата и втората доза на ваксината кара имунната система на организма да произвежда повече антитела за борба с инфекцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!