Комисия по ревизията

17 приоритетни области определи временната Комисия по ревизията в Народното събрание, която днес проведе първото си заседание. Част от тях са топлофикациите, АПИ, Автомагистрали, ББР и парите за СРС-та.

„Спомняте си, че при работата на комисия по ревизията в 45-тия НС обявихме стартов списък със сектори и дружества, с които стартира работата на Комисията по ревизията. Тогава критерият, около който се обединихме, беше публичният ресурс, който е концентриран в съответните сектори и дружества. Сега предлагам към този критерий да добавим още един и той е влияние върху джоба на българските граждани, върху бюджета на домакинствата, върху стандарта на живот на всяко едно българско семейството”, каза Мая Манолова по време на заседанието.

Манолова е председател на временна Комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години.

„Сега възприехме допълнителен критерий. Първите сектори и дружества да бъдат тези, чиято работа се отразява в най-голяма степен върху джоба на българина и върху живота на всяко едно българско домакинство. Затова и ние от „Изправи се БГ! Ние идваме!” предложихме първите сектори, които ще ревизираме да бъдат сектора енергетика и ВиК-сектора. Имаме предвид не само държавните дружества, всяко едно от държавните дружества, но и топлофикаците, ЕРП-тата, които с утвърдените им вече високи цени за ток, парно, за топла вода, а във Вик сектора и с щенията им за повишаване цената на водата с 30% реално от 1 януари. Това беше възприето”, посочи Манолова пред журналисти.

Мая Манолова: Списъкът на Комисия по ревизията е отворен и може да бъде допълван.

В първоначалния списък председателката беше предложила 9 приоритета. Беше дадената възможност на всяка една от парламентарните групи да го допълни. Така списъкът нарасна до 17 такива.

„по наше настояване поискахме да бъдат проверени извънредно високите възнаграждения и бонусите в държавната администрация в различни дружества”, обясни Манолова.

Най-голямата група в парламента – „Има такъв народ“, определи като свой основен приоритет разследването на харчовете в „Автомагистрали“, както и Националната програма за енергийна ефективност и Държавната агенция за електронно управление.

От ГЕРБ отвърнаха със искане за проверка в Агенция „Пътна инфраструктура“, където в последните дни се разрази скандал, след като служебният министър Виолета Комитова уволни ръководството с обвинения в лобизъм, но след това възстанови част от него. Досегашните управляващи предложиха и Държавен фонд „Земеделие“.

БСП пък настояха да се проверява „Българска банка за развитие“. Проф. Румен Гечев призова държавните регулатори и контролните институции, чрез свои представители, да обяснят „как проспаха такива крупни неща като хазарта, „Автомагистрали“ и ББР“.

Приоритетът, който „Демократична България обяви, са изясняването на фактите около строителството на газопровода „Турски поток“. А от ДПС поискаха да се проверят процесите в НАП и НОИ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!