Лукашенко, Путин, Беларус
На снимката: президентът на Беларус Александър Лукашенко

От днес, 1 януари, в Беларус е в сила забрана за внос на редица хранителни стоки от западни държави. Властите предприеха тази мярка в отговор на петия пакет санкции от страна на Европейския съюз.

Постановление по този въпрос беше прието на 7 декември 2021 г. и засяга „широка гама от стоки, произведени в държави, осъществяващи дискриминационна политика и неприятелски действия“ срещу Минск.

Съгласно постановлението, ембаргото се прилага за редица продукти от държавите от ЕС, както и от САЩ, Канада, Норвегия, Албания, Исландия, РС Македония, Великобритания, Черна гора и Швейцария. Списъкът на забранените стоки включва по-специално свинско месо, месо от едър рогат добитък и месни продукти, редица субпродукти, мляко и млечни произведения с някои изключения, зеленчуци, с изключение на предназначените за сеитба, плодове, ядки, животински мазнини , сладкарски изделия и сол.

Забраната няма да важи за продукти, внесени от беларуски граждани за лична консумация, както и детски храна и редица други. Минск обаче заплаши, че „в случай на по-нататъшни разрушителни действия“ спрямо Беларус ще разшири списъка със забранените за внос стоки.

Според правителството на Беларус, за 10 месеца през 2021 г. Беларус е внесла храни от тези страни в размер на над 530 млн. щатски долара (около 466 милиона евро), като по-голямата част от този внос вече е обект на забрана.

Пети пакет санкции на ЕС срещу Беларус

На 2 декември Съветът на ЕС въведе петия пакет санкции срещу Беларус като наказателна мярка в конфликта около използването на мигранти от страна на Минск като инструмент за натиск върху Брюксел. Още 17 физически и 11 юридически лица попаднаха под удара на санкциите на ЕС: командването на граничните войски на Беларус, служители на Министерството на външните работи и съдебната власт, държавния въздушен превозвач „Белавиа“, предприятия от туристическия сектор и хотелиерството, както и предприятието „Гродно Азот“ и производствената асоциация „Белоруснефт“.

В същия ден САЩ, Великобритания и Канада обявиха, че ще подкрепят наказателните мерки на Европейския съюз срещу режим в Беларус. Санкциите на САЩ засягат белоруския държавен дълг, 20 физически и 12 юридически лица, включително Дмитрий Лукашенко – средният син на беларуския президент. Освен това под санкциите попаднаха Беларуската компания за калий, „Трансавиаекспорт“, „Славкалий“ и „Белтехекспорт“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук