Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Надявам се днес да успеем, да излезем единни, силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди началото на днешните дискусии в рамките на Европейския съвет.

 

Премиерът Борисов изрази категорична подкрепа за европейските си колеги, които също са за върховенството на закона.

По думите му трябва да се отчитат и страховете на някои от държавите членки, като например Словения.

„Надявам се да се намери компромис, за да вървим към Многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са важни, пандемията върлува със страшна сила, всички казват, че есента ще бъде много тежка“, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Медицински протокол

Министър-председателят потвърди позицията се, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрира върху следващите шест месеца, когато ситуацията ще бъде най-тежка.

„Важно е да има бюджет за следващите седем години“, категоричен беше премиерът Борисов преди началото на Европейския съвет. По думите му няма да има нито една държава, която да е доволна, защото като цяло парите са по-малко. Министър-председателят подчерта, че въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България са запазени на същите нива. Страната ни е заявила и интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо разбитите региони. „Ако се запази това, което сме договорили, мисля, че при толкова трудно взимане на решение, за нас ще е приемливо“, отбеляза Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът посочи, че предстои тепърва обсъждане и на съотношението на европейско ниво между грантове и заеми, като към момента предложението е намаляване на грантовете за сметка на заемите с 50 млрд. евро., без това да влияе на общия размер на средствата.

Борисов изтъкна още, че пазарите възприемат ЕС като прекрасен клиент.

Подкрепи и „пестеливата четворка“

Същевременно министър-председателят подкрепи т.нар. „пестелива четворка“, които имат известни притеснения по отношение на разходването на средствата от отделните страни.

„Подкрепям „пестеливата четворка“, защото нашата политикa е такава – да харчим колкото изкарваме“, заяви Борисов и напомни, че България е една от най-спестовните държави.

Министър-председателят посочи, че страната ни е сред най-стабилните във финансово отношение в ЕС, все още не е изтеглен заем и се справяме със собствени ресурси, въпреки световната криза, породена от коронавируса.

„Продължаваме, надявам се да има решение. Ако си тръгнем без бюджет, не знаeм как ще се развива пандемията, което е опасно“, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна, че БВП на ЕС спада, а това са огромни загуби за европейската икономика.

„Ако сме европейско семейство, трябва да вземем решение, така че всички да са защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство“, заяви Борисов.

Премиерът добави също, че счита, че държавите трябва да излязат с единна позиция, категорично подкрепяща върховенството на закона.

По отношение на пандемията от COVID-19, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че България е единствената държава, в която хората мислят, че няма пандемия, което се е отразило негативно на позиционирането на страната ни спрямо другите държави в ЕС. Според Борисов е време в обществото ни да се проведе дебат по темата. „Ако не се прилага здравият разум, всички последици са за нас“, ацентира премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че в редица държави мерките срещу коронавируса продължават да бъдат строги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук