Швейцария прайд

В Гърция тази събота беше регистриран първият брак на първата еднополова двойка в съответствия с новия закон, позволяващ гей браковете.

Активистите за правата на ЛГБТИ общността Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис се ожениха в кметството на Неа Смирни, предградие на южна Атина. Двамата мъже, които от години живеят заедно и са осиновили три деца, вече са официално семейство, а не „съжителстващи лица“.

Новият закон означава, че 52-годишният Ставрос вече няма да се тревожи за съдбата на сина си, ако той умре преди партньора си Димитрис или дали ще му бъде позволено да вземе своите (небиологични) деца близнаци от училище. Петимата най-накрая ще се смятат за семейство – а не за „непознати“, отбеляза Гавриелиадис.

Гаврилиадис коментира пред Bloomberg, че новият закон е добре дошло решение на проблемите на семейството му. След сватбата той официално ще осинови близнаците на Димитрис, а Димитрис ще осинови неговия син.

„Най-накрая ще бъдем семейство с две фамилии“, каза той. Законът „почита свободата, равенството, любовта, нашето достойнство и гарантира правата на нашите деца“, подчерта Ставрос Гаврилиадис.

Говорейки пред Skai TV, заместник-кметът на Неа Смирни, Константинос Анагностопулос, който проведе сватбата, заяви, че законът е покрил правна празнина и изрази предположение, че и други еднополови двойки ще последват примера на Ставрос и Дмитрис.

Ще остане ли Гърция единствената православна държава, която легализира еднополовите бракове?

Припомняме, че на 15 февруари 2024 г. гръцкият парламент одобри законопроект за одобряване на еднополовите бракове в забележителна реформа, насърчавана от консервативното правителство, въпреки яростната съпротива на православната църква в страната.

Новият закон позволява осиновяването на деца, но същевременно изключва възможността за сурогатно майчинство. ЕС се опитва да хармонизира законодателството, за да се справи с този проблем, но среща съпротива от страни като Италия и Унгария. Заедно с Гърция общо 16 от 27-те страни членки на ЕС вече признават еднополовите бракове.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук