Германия, работници

Работодателските организации в Германия предупредиха правителството, че без увеличение на работниците от Западните Балкани компаниите ще се сблъскат с недостиг на работна ръка.

Спешна нужда от работна ръка в строителството

Според Херман Шулте Хилтроп – представител на строителния бранш в Сдружението на работодателите, през следващите няколко години се очаква да се пенсионират около 150 000 строителни работници, а вече е все по-трудно да се намери обучена и образована работна ръка, която да ги смени.

Работодателите приветстват удължаване действието на правилата за страните от Западните Балкани, което ще даде възможност за удължаване валидността на работните визи за неквалифицирани работници. В същото време се критикува квотата от 25 000 работници годишно.

Ако бъдат изгубени 50 000 работници годишно, изпълнявайки тази квота, ситуацията ще се влоши драстично.

От 2021 г. трябва да се разчита изцяло на външна подкрепа в определени области като изграждането на жилища, смята Хилтроп.

Все още има страх, че работниците от Западните Балкани ще натоварят социалната система

Страхът, че работниците от Западните Балкани ще натоварят германската социална система или ще отнемат работните места на германците не е оправдан. Според доклад на Министерството на труда, това няма негативни последици – даже напротив.

Германският вестник „Райнише пост“ подчертава, че ограниченията са разписани под натиска на ХДС, който се страхува, че десните радикали като Алтернатива за Германия може да използват влизането на чужда работна ръка в страната в антиправителствена кампания.

Без тези работници строителният сектор ще бъде сериозно засегнат, но страхът от десен радикализъм принуди коалиционните партньори в правителството да направят отстъпки, пише изданието.

„Абсурдно е да се твърди, че тези хора идват тук, за да използват социалните придобивки, когато Институтът за пазара на труда доказа, че почти никой от тях не се е записал в бюрото за безработни“, се казва в статията.

В провинция Северен Рейн – Вестфалия работодатели вече се оплакват, че определени проекти може да бъдат прекратени напълно, защото не са сигурни, че ще са в състояние да осигурят необходимата работна ръка.

В противовес на битуващото мнение, че коронакризата ще намали търсенето на работници от чужбина, авторитетният „Ханделсблат“ твърди, че работодателите се оплакват, че имат нужда от работници от Балканите, но не могат да наемат такива заради действащите във връзка с пандемията ограничения.

Най-критична, според изданието, е ситуацията в областта на строителството, медицинския персонал и софтуера.

„Ханделсблат“ цитира данни, според които от 2009 г. насам една трета от БВП на Германия се реализира, благодарение на внесената отвън работна ръка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!