В средата на месец август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. Това посочи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на срещата с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, на която присъства и министър-председателят Бойко Борисов. Подпомагането е в размер на 106 милиона лева, като за него ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани.

Бойко Борисов обяви пък, че близо 19 милиона ще получат производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя от правителството. Помощта от Министерския съвет се отпуска, за да се покрият загубите заради сушата и на тези, възникнали вследствие на пандемията от COVID-19. От правителствената пресслужба посочват, че около 25 000 производители ще могат да се възползват от отпуснатите пари.

„Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.

В хода на срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60 на 40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша.

Премиерът отбеляза, че правителството продължава да работи усилено за справянето с последиците от коронавируса в името на запазването на здравето, живота и поминъка на българите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!