Протест Орлов мост

България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото на престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в австрийския вестник „Дер Щандарт“

Продължаващите три седмици в България протести срещу дясно консервативното правителство и откритият конфликт между подкрепяния от социалистите президент Румен Радев и дългогодишния премиер Бойко Борисов най-накрая привлякоха вниманието на международната общественост към непоносимите условия в „бедняшката къща“ на Европейския съюз.

Историята на малката балканска страна след присъединяването й към Европейския съюз преди тринадесет години е хроника от неизпълнени надежди и разочарования.

България-най-корумпираната държава в ЕС

България е смятана днес за най-корумпираната държава от ЕС, която потъва по-дълбоко в блатото от престъпни олигархични мрежи по време на правителството на Борисов, което с малки прекъсвания управлява повече от десетилетие.

Населението е намаляло драстично през последните 25 години и от девет стана седем милиона. Повече от два милиона души са напуснали страната заради липсата на перспективи, а експертите очакват още 20-процентно свиване до 2050 г.

Борисов (на 61 години) като кмет на София, а после и като председател на проевропейската си партия ГЕРБ успява след тактически отстъпления отново да надиграе противниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е насочен основно лично срещу Борисов и обвинявания в корупция главен прокурор.

Има ли алтернатива?

Фактът, че след претърсването на офисите на негови близки сътрудници президентът Радев се присъедини към демонстрантите и публично призова „мафиотското“ правителство да подаде оставка даде допълнителен тласък на протестите в цялата страна,пише изданието.

Борисов, който смени трима министри и преодоля с лекота вота на недоверие, иницииран от опозиционната социалистическа партия, отхвърли възможността за предсрочни избори с аргумента, че има пандемия, а през март предстоят редовни парламентарни избори.

Не бива да се забравя, че продължилите седмици наред много по-мащабни протести през 2013 г. в крайна сметка не доведоха до правосъдна реформа.

Социалистите показаха няколко пъти, че са затънали не по-малко в корупционното блато, отколкото премиера и неговата партия. Горчивата истина е, че изборите и формалната промяна в състава на парламента и правителството не засегнаха властовите центрове на олигархията в икономиката, медиите, сигурността и правосъдната система. Доминираната от олигарси малка партия на турското малцинство служи като патерица на управляващите.

На хоризонта не се вижда някаква реална политическа алтернатива. ГЕРБ е член на Европейската народна партия, а във външнополитически план Борисов се държи като приятелски настроен партньор на ЕС.

Неговият предшественик на поста Сергей Станишев в края на 2018 г. беше избран за трети път за председател на европейските социалдемократи. Но вътрешнополитическата обстановка в България не е тема за Брюксел, допълва „Дер Щандарт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!