След като вчера правителството направи опит да спре протеста на туроператорите като им обеща 10 милиона лева от парите на данъкоплатците днес от бранша отново демонстрираха- този път пред Народното събрание.

Туроператори и турагенти настояват за спешна помощ на сектор „Туризъм“, ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата, както и допълнителни средства, тъй като обещаните 10 милиона лева са крайно недостатъчни за оздравяването на сектора. Те искат и разработване на спешен кризисен план.

Туроператорите настояват за помощ на момента, а не след време. Те искат грантова схема подобна на тази в други държави в рамките на 10% от годишния оборот на фирмите. Това е начинът да се защитят и интересите на клиентите на туристическите агенции, смятат от бранша.

По техни разчети 10 милиона лева ще стигнат за около 3 000 лева на туристическа компания, което е крайно недостатъчно.

От бранша настояват още и за отмяна на карантината с Турция, която в последните години се превърна в една от водещите дестинации за българи през лятото.

Първият протест на заетите в туризма бе на 28 юли. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден бе внесено във финансовото министерство.

Последваха срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика,  а вчера и с премиера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук