тениска с буква Z
Подобни тениски не са препоръчителни за носене в Германия. Снимка: БТА

Съдът в германския град Висбаден задължи местен жител да преведе 1500 евро в помощ на Украйна, защото си позволил да се разхожда с тениска, украсена с голяма буква Z, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Името на мъжа не се разкрива, но е известно, че е руснак, живеещ в Германия от далечната 1992 г., сега е на 49 години и работи като електротехник.

„Информация за света и текущите събития господинът е получавал основно от руски медии. Затова си мислел, че в Украйна на власт са дошли нацистите“, пише франкфуртското издание и уточнява, че така е твърдял човекът в съда.

Тениската с буквата Z му донесъл приятел от Русия. Мъжът решил да си ходи с нея на работа, без да обърне внимание, че работодателят му още от началото на войната е окачил пред сградата си голямо украинско знаме. Обвиняемият разказал, че не знаел, че извършва престъпление и много съжалява – не само за избора на дрехи, но и за избора си на средства за масова информация.

Гражданинът на Висбаден заявил категорично, че смята коренно да промени своето отношение към войната и отсега нататък да гледа предимно новините на германските телевизии. Също така престанал да носи фланелката с буквата Z, още повече, че и неговият началник го помолил за същото.

Сега мъжът, вече прилично облечен, е длъжен да внесе 5 вноски от по 300 евро на организацията „Германия помага“, която подкрепя украински бежанци. Когато издължи и последната вноска, процесът срещу него ще бъде официално прекратен. Дотогава ще се води на изпитателен срок.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук