Зеленски в Бахмут
Украинска медсестра прегърна Зеленски в Бахмут. Снимка: YouTUBE

Володимир Зеленски изненадващо пристигна в Бахмут днес, за да окуражи героичните му, макар и изтощени до краен предел защитници. Посред бял ден украинският президент мина под неспирния обстрел на руската артилерия, за да покаже, че градът е жив, държи се и е под контрола на Въоръжените сили на Украйна.

„Имам честта да бъда днес тук и да се срещна с вас – нашите герои. Имам честта да ви стисна ръцете и да ви благодаря, че браните нашата държава и нейната независимост“, каза видимо умореният Зеленски пред групата бойци – мъже и жени, на възраст от 18 до над 60 години. „Днес видях отблизо всички тези руини наоколо… Виждам и вашата тежка съдба – да сте тук сега. Съдбата ви е тежка, но е историческа – да защитите нашата Украйна, за да я върнем на нашите деца“, продължи той.

Президентът награждава украински боец в Бахмут.

„Благодаря на всички вас и на вашите семейства затова, че сте тук сега. Благодаря и на вашите побратими, които загубихме в Бахмут и през цялата война. Но най-важно от всичко е победата. След нея ще построим всичко отново“, каза президентът и връчи държавни награди на войниците.

Зеленски в Бахмут
Някои доброволци в украинската армия са на повече от 60 години.

С рискованото си пътуване до „нулевата точка“ на фронта Володимир Зеленски не само повдигна духа на защитниците на Бахмут. Той лично показа на руската пропаганда, че градът е под украински контрол, независимо от техните ежедневни гръмки твърдения, че е „почти превзет“.

Впрочем, ако се гледат кремълските пропагандни канали, Бахмут „пада“ всеки ден от няколко месеца насам и все още не е превзет от огромната вълна на окупационните войски. Нещо повече – само частната военна компания „Вагнер“, собственост на „Готвача на Путин“ Евгений Пригожин, загуби между 30 и 40 хиляди бойци в битката за Бахмут.

Преди войната градът имаше около 70 000 жители. Днес той е почти напълно унищожен и обезлюден, като много други украински градове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук