Ангела Меркел
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Вече три години американският президент Доналд Тръмп иска от Европа еманципация и повече инвестиции за въоръжаване. Европа дълго време не вярваше на призивите на президента, но вчера германският канцлер Ангела Меркел призна, че Европа ще трябва да стане по-самостоятелна от САЩ. От това историческо изказване  на Меркел може да се каже, че това е краят на реда, наложен след Втората световна война и започва нова епоха, в която САЩ и Европа ще бъдат доста по-независими една от друга реалности.

Европа трябва да е готова да поеме повече отговорност в световната политика и да развие своя военен потенциал, тъй като отношенията й със САЩ ще продължат да се променят. Това заяви в историческо интервю, публикувано във в. Financial Times германският канцлер Ангела Меркел.

„Вниманието на САЩ към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент“, каза Меркел. „Ето защо всички ние в Европа и особено в Германия трябва да поемем повече отговорност.“

Според нея това се отнася и за военната сфера, където Европа трябва да надгради своя потенциал и да увеличи разходите за отбрана, изразходвайки повече от 2% от БВП за това. Според Меркел настоящото ниво на европейските разходи за отбрана „само по себе си не е достатъчно“.

„Европа също така трябва, ако е необходимо, да бъде готова да се намеси в разрешаването на конфликти в чужбина“, каза Меркел, припомняйки участието на Бундесвера в международни мисии в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия.

В същото време канцлерът подчерта, че сътрудничеството между Европа и Съединените щати ще продължи и ще бъде от голямо значение, „особено в областта на решаването на основни въпроси, свързани със световните ценности и интереси“. Според нея ключът към успеха на Германия и Европа в международната политика ще бъде единството на ЕС, защото „Германия е твърде малка, за да може независимо да упражнява значително геополитическо влияние“ в света.

Тя също така заяви, че търговските конфликти между западните страни и Китай са нежелателни на фона на нарастващата икономическа конкуренция, тъй като „изолацията от Китай не е решение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!