карола ракете

Италиански съдия съобщи във вторник, че капитанът на кораба „Sea-Watch 3” Карола Ракете е свободна, след като прекара три дни в ареста. Плавателния съд с 40 мигранти на борда акостира на италианска земя в нарушение на италианската забрана.

Крайно десният министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който пое твърд курс срещу мигрантите, реагира яростно.

„Тази жена е опитала да убие пет италиански войници. Оставам безмълвен! Какво трябва да направите, за да бъдете изпратени в затвора в Италия?”, каза Салвини.

Той заяви във Фейсбук, че обещава да прогони „тази опасност за националната сигурност“ възможно най-скоро.

Ракете беше арестувана след като блъсна с кораба си полицейска моторна лодка на влизане в пристанището на южния остров Лампедуза. Така приключи двуседмичния престой на кораба в морето.

Съдията заяви, че италианският декрет за сигурност е „неприложим в случай на спасяване на хора“.

„Бях облекчена от решението на съдията, което виждам като голяма победа за солидарността с всички, включително бежанци, мигранти и търсещи убежище, и срещу криминализирането на помагащите им в много страни в Европа“, заяви Ракете в изявление до медиите.

„Бях много трогната от солидарността, изразена към мен от толкова много хора“, каза германката и отдаде почит на екипажа.

„Въпреки че вниманието е насочено към мен, ние като екип спасихме хората и се погрижихме за тях, довеждайки ги на безопасно място.“, каза тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!