Финансовата полиция в Италия от събота започва да наблюдава италианците от високо – с хеликоптер. Така ще могат по-лесно да се установяват случаите на нарушаване на карантината. Целта е страната по-бързо да се пребори с коронавируса и да се намали неговото разпространение, предават от Ройтерс.

Миналата събота броят на смъртните случаи в страната достигна 10 000, като тази цифра стана причината за налагане на пълна карантина и блокиране на цялата държава.

Видео, заснето от хеликоптер, летящ над град Катания, показва пустите улици, като много малко са хората, които могат да се забележат извън домовете си.

„Патрулиранет от небето е от изключителна важност, защото чрез хеликоптера можем  да наблюдаваме дали и къде има струпвания на хора в региона“, заяви командирът на въздушните сили на финансовата полиция на Катания Никола Мъри пред Ройтерс.

Италианското правителство обяви, че ще налага глоби на всички, които не спазват карантината. Всеки, който е видян да напуска дома си без основателна причина, може да бъде глобен с от 400 евро до 3000 евро (430-3257 долара), при което се забелязва  увеличение спрямо предишния максимум от 206 евро (230 USD).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!