баща

В италианските лични карти родителите на децата вече няма да бъдат вписвани като „майка“ и „баща“, а ще се използват неутрални по отношение на пола термини. Решението на правителството бе приветствано от борците за граждански права, съобщи АФП.

Това премахна промяната, въведена от крайнодесния лидер Матео Салвини по времето, когато беше министър на вътрешните работи през 2019 г. Тогава политикът възрази срещу съществуващото използване на термините „родител 1“ и „родител 2“ в личните карти на деца под 14 години.

Вътрешният министър Лучана Ламорджезе заяви пред парламента, че решението е мотивирано от необходимостта да се спазват европейските правила за защита на личните данни. Италианският надзорен орган по защита на данните е възразил срещу реформата на Салвини с аргумента, че тя нарушава правата на децата, които не са под попечителството „на майка или баща“.

През октомври бе издаден указ на министъра за премахване на реформата на Салвини и сега се чака неговото одобрение.

„Думите на Ламорджезе са добре дошли. Нека най-сетне да престане дискриминацията за деца на еднополови двойки“, заяви днес италианската коалиция за свобода и граждански права (Cild).

Джовани Донцели – депутат от крайнодясната партия „Братя на Италия“, обвини министъра в „глупост“.

„Какво лошо са ви направили децата, за да им отнемете правото да имат баща и майка в личната си карта?“, попита той.

Въпросите, свързани с пола, са особено противоречиви в Италия – традиционно католическо и патриархално общество, където еднополовите партньорства получиха юридическо признание само преди пет години.

В сряда Върховният съд на страната разгледа жалба срещу Гражданския кодекс, която би позволила на родителите да дадат на детето фамилното име на майката. В Италия, ако и двамата родители припознаят детето си, то може да получи фамилното име единствено на бащата. Фамилното име на майката може да се използва само, ако бащата не припознае детето си. През 2016 г. същият съд отмени закон, който забранява на детето да име тире във фамилното си име, съставено от фамилните имена на двамата родители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук