Слънчев бряг

С идването на летните дни отново възниква въпросът: Кога слънчевата светлина може да бъде полезна? Тя стимулира производството на витамин D в човешкия организъм, но същевременно UV лъчението увеличава риска от рак на кожата.

За да се намали рискът от рак, на помощ идват слънцезащитните продукти – те предпазват от UV лъчите, които пък са необходими  за производството на витамини. Поради това комисия от експерти в Германия е изготвила някои правила относно слънчева светлина, за които съобщава Федералната служба за радиационна защита (BfS).

Лице, ръце незащитени на слънце

За достатъчен синтез на витамин D е достатъчно да изложите лицето и ръцете си на слънце без слънцезащита два до три пъти седмично – а именно половината от минималната ефективна UV доза. Това означава половината от времето, за което бихте получили слънчево изгаряне при неизползване на слънцезащита.

Рискът от слънчево изгаряне зависи от два фактора: типа кожа и интензивността на UV лъчението. За човек с тип кожа II и UV индекс 7 теоретично това време би било около 12 минути.

UV индекс: облъчването се измерва в цялата страна

Има десет станции, разположени в Германия, които показват очакваните дневни пикови стойности на UV лъчение. Германската метеорологична служба публикува UV индекса на своята страница. BfS също докладва данните от измерванията и ги използва като основа за 3-дневни прогнози за излагане на ултравиолетови лъчи в различни региони в Германия.

Всъщност обаче UV индексът е еднакъв по целия свят. Следователно UV индекс от 5 в Германия означава абсолютно същото като в Австралия, Испания или Швеция. Така че и живеещите в България могат да се възползват от информацията, предоставена от германските станции.

Колко слънце е здравословно?

Учени от германския център за изследване на рака също са разгледали въпроса в какви количества слънцето е полезно. Според тях много хора подценяват силата на слънцето и неговата опасна ултравиолетова радиация.

Също така няма такова нещо като здравословен тен. Ако кожата е потъмняла, то просто изгарянето отнема повече време, рискът от рак на кожата обаче остава.

Ето и няколко съвета за излагането на слънце:

  • Бъдете на сянка между 11:00 и 15:00 часа, когато UV лъчението е най-силно, или прекарайте обяда на закрито.
  • Дрехите и шапките осигуряват защита.
  • Носете слънчеви очила, за да предотвратите увреждане на очите. Уверете се, че имате 100% UV защита или UV 400.
  • За да избегнете пигментацията, препоръчително е да не използвате козметика, парфюми или дезодоранти при излагане на слънце.
  • Препоръчва се слънцезащитният крем да бъде с най-малко 20 SPF. Освен това продуктът трябва да има UV-A и UV-B филтри.
  • Ако имате чувствителна кожа, трябва да изберете висок слънцезащитен фактор (50+).
  • Помислете за защита от слънце, дори когато е облачно: до 90 процента от вредните лъчи проникват през облаците.
  • Лекарствата могат да имат странични ефекти, свързани със слънчевата светлина. Говорете с Вашия лекар, ако приемате някакви лекарства. Те могат да имат странични ефекти, свързани със светлината.
  • Особено при деца и юноши, високото излагане на ултравиолетови лъчи и слънчево изгаряне увеличават риска от развитие на рак на кожата по-късно през живота.
  • Бебетата не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!