Слънчева мечка

Преди няколко дни мечка нападна гъбарка близо до Белица. Новината за това, че мечката може да бъде отстреляна вследствие на инцидента, предизвика широка обществена реакция в защита на животното, макар че експерти съобщиха, че веднъж докоснала се до кръв, мечката става опасна за всички в региона. Това изненада много хора, които смятаха, че в крайна сметка човекът ще защити човека. Подобен е казусът и при уличните кучета, които въпреки че нападат пешеходци, си печелят все повече симпатизанти. Оказва се, че при българското общество надделява нуждата за защита на животните, за сметка на хората.

Какво се случи?

Преди дни мечка нападна 33-годишна жена край парка за танцуващи мечки над гр. Белица. Вследствие на това тя беше приета в хирургичното отделение на МБАЛ-Разлог в стабилно състояние. Тогава паркът беше затворен, като веднага започна разговорът за отстрел на мечката. От министерството обаче уточниха, че жената е навлязла в територията на мечката. Именно това стана причина за широка обществена реакция, за подписването на петиции, както и за организирането на протест.

Според заместник министъра на околната среда Емилия Тончева е необходима комуникация с местната общност, за да разберат хората, че се касае за случаен инцидент, но бе категорична, че не мечката, а човекът е навлязъл в територията ѝ.

„Трябва да има разбиране, че когато се навлиза в територия, обитавана от мечка, е необходимо да се държи сметка за това, и да има подходящо поведение. В случая има данни, че мечката се е навъртала в района и преди това ,и този въпрос е изследван и проучен от кмета. Много е важно хората да знаят, че ако са забелязали мечка в близост до населените места, е важно да информират незабавно институциите, независимо коя – общинска администрация, РИОСВ, МВР, за да се вземат превантивни мерки. Такива можем да вземем, когато имаме предварителна информация. В случая такава не е имало“, допълни заместник-министър Тончева.

Разрешително за отстрел, но само в краен случай

Днес от Министерството на околната среда съобщиха, че е издадено разрешително за отстрел, но то ще бъде използвано само в краен случай – ако мечката нападне още някого. Представители на институцията уточняват, че разписването на подобен документ е законово регламентирано и такъв е протоколът за действие в определени ситуации: нападение над човек, животни или кошери.

Преди да се прибегне към по-сериозни мерки обаче, експерти ще се опитат да изтеглят мечката по-нагоре в планината чрез поставяне на хранилки на различни места. Така тя ще има по-малък досег с хората.

Основателят на организацията „Мечешки истории“ и учен към БАН – Владимир Тодоров дори споделя пред „Свободна Европа”, че подобно разрешително в случая е наложително, тъй като липсата му най-вероятно би довела до саморазправа от страна на местното население и убиването на повече мечки.

Протест

Разрешението за отстрел на мечката доведе и до протести в София. Природозащитници се събраха пред Министерството на земеделието, храните и горите, както и пред Министерския съвет.

„От фондация „4 лапи смятаме“, че при всички положения трябва да се направи всичко възможно животът на мечката да бъде запазен, както и районът да бъде безопасен за хората там“, каза Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки пред бТВ.

За спасяването на мечката се обявиха и хиляди хора в интернет, много от които  подписаха и онлайн петиция. Същевременно 33-годишната жена се възстановява, ако някой все пак пита…

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук