Лукойл България

Депутатите от парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации одобриха на първо четене държавата да може да поема оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“. Предложението беше гласувано с цел защита на националната сигурност при извънредни обстоятелства. Например – прекъсване на доставките или спиране на производството.

Проектопредложението предвижда надзор над целия сектор „Петрол и петролни продукти“. Това ще се случва от търговски управител, назначен от министъра на икономиката при преценка на необходимостта от консултативния съвет на министерството, обясни вносителят на законопроекта и председател на Комисията Мартин Димитров.

„Става дума само за оперативно управление. Този търговски управител се назначава за определен срок – 6 месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно – пак за 6 месеца“, обясни той.

Министърът на икономиката Никола Стоянов подкрепи предложението.

„Искам да подчертая, че (става дума) за принцип. Не е конкретно насочено към някоя компания. Смятаме, че е малък рискът да се случат такива събития и да използваме тази опция. Въпреки това смятам, че трябва да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации“, каза служебният министър.

Остро възражение дойде от Румен Гечев от БСП, който видя риск за националния интерес.

„С това решение ние всъщност казваме на собственика – добър ден, благодаря ви за собствеността, ние ще я управляваме известно време, ако се наложи. Руската страна, без да е взела решение за другите страни, може да реши – вие влизате в нашата собственост да я управлявате, ние ще ви спрем доставките на петрол“, каза Гечев.

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук