Гълъб Донев
На снимката: Гълъб Донев

Министерският съвет днес гласува 3 376 448 лева да бъдат отпуснати като безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в страни от Западните Балкани, Източното партньорство, Близкия Изток, Африка и Азия. В страните от Западните Балкани ще бъдат финансирани общо 39 проекта. Стойността им е 2 215 820 лева, съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет. 

В Република Северна Македония подкрепата е насочена към осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги. Средства се дават още за защитата и гарантирането на правата на човека със специално внимание към жените, децата и хората с увреждания, както и за осъществяване на демократични реформи.

В Сърбия и Албания средствата отиват за подпомагане на социално-икономическото развитие и осигуряване на приобщаващо и качествено образование, както и достъп до качествени здравни услуги.

В Босна и Херцеговина и Косово ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища. В Черна гора средствата отиват за подкрепа на здравния сектор в страната.

В Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан ще бъдат финансирани общо 12 проекта на стойност 702 227 лева.

Акцент сред одобрените за финансиране предложения в Молдова са изграждане на административен капацитет, осигуряване на приобщаващо и качествено образование и насърчаване на междукултурния диалог.

В Армения и Грузия ще бъдат реализирани проекти в областта на образованието, гражданското общество и подкрепа за здравния сектор. В Азербайджан – за защита на правата на децата и предотвратяване на агресията в училищата, казват още от пресцентъра на МС.

В региона на Близкия изток и Северна Африка ще бъдат финансирани 5 проекта на обща стойност 148 711 лева.

Те са насочени към осигуряване на приобщаващо и качествено образование (Ливан, Мароко). Ще помагаме и за осигуряване на устойчива заетост за жени (Йордания). Още и за достъп до качествено здравеопазване (Тунис).

В региона на Африка на юг от Сахара ще бъдат подкрепени дейности за осигуряване на качествено и приобщаващо образование.

Страната ни ще финансира проект за обучение на деца със специални потребности във Виетнам.

България ще се включи в регионалните инициативи на Екип Европа чрез подкрепа на проект за устойчиво и екологично производство във Виетнам. Помагаме и за насърчаване на местното производството и достъпа до ваксини в Нигерия.

Средствата са от бюджета на Министерството на външните работи. Предназначени са за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите е извършен заедно със страните бенефициенти. Той е в съответствие със задачите на българската външна политика.

Сред тези задачи са укрепването европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулирането социално-икономическото развитие на страните партньори, инвестициите в сигурността и стабилността на страните от съседните на България региони.

Проектите съответстват на географските и секторни направления на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2020 – 2024 г. Приоритет в нея са страните от Западните Балкани и Източното партньорство, се казва в съобщението.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук