КПКОНПИ

Народните представители приеха днес на първо четене Законопроекта за противодействие на корупцията, който предвижда реформа в Антикорупционна комисия, внесен от „Продължаваме промяната“. Те също така приеха и промените в КПКОНПИ, предлагани от Министерския съвет в отделен проект на закон. 

„Днес разглеждаме един от най-важните законопроекти за България, който ще ни даде възможност да противодействаме на корупцията“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, който представи законопроекта на своята парламентарна група.

„Този законопроект е задължително условие за повишаване доверието на България във връзка с присъединяването ни в Шенген, както и получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още той от трибуната. Петков допълни, че законопроектът на ПП създава и условия за цялостна реформа на КПКОНПИ.

В своя законопроект ПП предлага всички членове да бъдат избирани от Народното събрание. Предвижда се още председателят да е с 5-годишен мандат.

В законопроекта се предвиждат функциите като разследване, конфликти на интереси и деклариране на имущество да са в новата КПКОНПИ, а в старата да остане само конфискацията на имуществото.

И президентът да излъчва членове в новата КПКОНПИ

Промените в Закона за противодействия на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от служебния кабинет предлага и президентът да излъчва членове в КПКОНПИ.

„С този законопроект създаваме разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта. Предвиждаме гаранции, така че този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито каро чадър. Предлагаме той да бъде конституиран, като се намесят различни органи, които да излъчват членове в него. Това са Народното събрание, президента и върховните съдилища“, обясни при представянето му в края на октомври служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Вижте още. 

Предлага се този орган да се председателства на ротационен принцип от петимата му членове – всеки един по една година всеки, като редът на председателстване да се определя с жребий.

Гласуването в зала

В пленарната зала днес депутатите подкрепиха и двата законопроекта за реформиране на антикорупционното законодателство.

Първо бяха гласувани промените, предлагани от „Продължаваме промяната“.

Гласуване за КПКОНПИ - законопроект на ПП
Гласуване за КПКОНПИ – законопроект на ПП

Предложенията на ПП получиха на първо гласуване 138 гласа „за“. „Против“ бяха 31 депутати – 25 от „Възраждане“ и шестима от ГЕРБ-СДС. 14 депутати се въздържаха.

„За“ гласува по-голямата част от ГЕРБ-СДС, както и всички гласували от ПП, ДПС, БСП, ДБ и БВ.

Гласуване за КПКОНПИ - законопроект на МС
Гласуване за КПКОНПИ – законопроект на МС

Законопроектът, внесен от МС, също получи одобрение. След прегласуване, „за“ бяха 113 депутати. „Против“ гласуваха 3 народни представители, а 95 се въздържаха.

Промените, искани от МС, бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ и БВ. „Против“ бяха от ПП и двама от БСП. „Възраждане“ се въздържа, както и по-голямата част от БСП.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук