„Току-що Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството на правосъдието, които са част и от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост“. Това съобщи днес на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Един от тях е относно промени в Закона за противодействия на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности и предвижда създаването на нов разследващ орган за корупцията по високите етажи на властта. 

По думите му законопроектите трябва да бъдат приети от Народното събрание до края на тази година, за да може България да се възползва от втория транш по този план.

Първият законопроект е на Закон за допълнение и изменение на Закона за кадастъра и имотния регистър. Предвижда се да се създават електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписани актове. „Освен че е ангажимент по Плана, този въпрос виси вече 20 години“, каза Зарков.

Вторият законопроект е на Закон за допълнение и изменение на Закона за медиацията. Предвижда се въвеждане на задължителна съдебна медиация за производствата по определени граждански и търговски дела, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. „Става дума основно за спорове, свързани със семейните взаимоотношения, със собствеността“, посочи министър Зарков.

Третият законопроект е за промени в Закона за противодействия на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. „С този законопроект създаваме разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта. Предвиждаме гаранции, така че този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито каро чадър. Предлагаме той да бъде конституиран, като се намесят различни органи, които да излъчват членове в него. Това са Народното събрание, президента и върховните съдилища“, обясни той.

„Предвиждаме независимост и на разследващите в този орган, така че да не може да се оказва влияние върху тяхната работа“, каза още Зарков. Предлага се този орган да се председателства на ротационен принцип от петимата му членове – всеки един по една година всеки, като редът на председателстване да се определя с жребий.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук