Бойко Борисов и Николай Денков
Бойко Борисов и Николай Денков

Близо седмица преди ротацията в правителството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи нови атаки, този път те бяха адресирани към премиера Николай Денков и военната помощ за Украйна.

В същото време заяви, че партията му ще предложи коалиционно споразумение, като отговор на меморандума, който ПП-ДБ изготвиха.

В него ще бъде заложено изискването министрите в кабинета да бъдат подбрани на принципи на електоралната тежест, изразена чрез депутатите в парламента.

Борисов подчерта, че хората гласуват на избори не за състав на регулаторите, а за управление на страната и членове на правителството.

Правителството и в частност партньорите на ГЕРБ в управлението ПП-ДБ са обект на масирани атаки от страна на партията на Борисов и ДПС, в лицето на Делян Пеевски.

На извънреден брифинг за медиите Борисов критикува Николай Денков след посещението му в Украйна. ПП-ДБ настояват той да заеме поста на външен министър на мястото на Мария Габриел, докато ГЕРБ не са съгласни за това.

По линия на външната политика бяха и отправените от Борисов критики.

Украинският президент Володимир Зеленски очакваше да получи одобрената от българския парламент военна помощ от Украйна, но вместо това получи меч при визитата на Денков в Киев. Доста сконфузно се получи, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Ние в момента имаме един кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж последните седмици, в Украйна, някак си всичко, което касае хората в България мина по темата външни работи. Ние се превърнахме в държава на пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България или с какво ще задължат парламента да вземе решение“, заяви Борисов.

Той отправи и критики към министъра на отбраната Тодор Тагарев, който от няколко дни е обект на нападки за военната помощ за Украйна.

„Беше забавно с меча до едно време, когато президента Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българския парламент гласува, а вместо това получи меч. Точно конфузно се получи. Който се занимава с външни работи, трябва да се готви малко повече. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от Версай пак от подобна конференция. Когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледаме съответното двустранно споразумение между България и Украйна“, каза още Борисов.

„Вярно е, че президента Зеленски, доста по-опитен човек, веднага каза какво има предвид – общо производство, съвместно производство на оръжия, обучение и всичко останало, това което българският парламент реши и трябваше вече да е в Украйна.“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Алиансът няма да праща войски в Украйна.

„Към това се присъединява и нашата партия. Политиката не се прави в България и не се прави в полза на хората“, заяви лидерът на ГЕРБ.

На този фон премиерът Николай Денков каза, че е готов с оценката си за работата на министрите. Той каза, че все още не е обсъдил това с вицепремиера Мария Габриел, но и че такива разговори предстоят.

„Всички министри се справиха добре с работата си, но, разбира се, има конкретни бележки за всеки един. Аз съм доволен от тяхната работа, ако има критични бележки, те по-скоро са за това, че не бяха достатъчно комуникативни. Имаше един дълъг период, в който вършиха чудесна работа, но за нея малко се разбираше“, смята министър-председателят.

Според Денков промените в бъдещия кабинет „трябва да бъдат минимални и много добре обосновани“.

„Процесът върви. Както и друг път е ставало дума, с г-жа Мария Габриел имаме разбирателство за това, че процесът трябва да бъде гладък. Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, Прокурорския съвет и със съответните регулатори. Трябва да е ясно на всички, че това е ключов въпрос и от него зависи как ще живеят българите и как ще работи бизнесът през следващите години. Тук не става дума за това какви са постовете, а става дума за това как ще работи държавата през следващите години. Това е рискът и той е изключително в Народното събрание“, посочи още Николай Денков.

На журналистически въпрос дали до края на седмицата ще стане ясно кой ще бъде министър на външните работи, премиерът отговори: „Това е детайл, в сравнение с другите големи въпроси, които стоят. Важното за нас е, че трябва да има свободна комуникация с външните партньори. Ясно е, че премиерът и външният министър са тези, които имат ежедневна възможност да комуникират с тях“.

Според премиера успешна ротация ще има, като Денков отново потвърди, че ще подаде оставка на шести март.

Когато с Мария Габриел имаме общо мнение, с него ще отидем при лидерите на партиите, каза той за бъдещия състав на кабинета.

Този екип трябва да работи заедно, а не да има деление на „наши“ и „ваши“, каза още премиерът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук