обръщение към нацията
На снимката: британската кралица Елизабет II

За 68 години от царуването на кралицата, това ще бъде едва четвъртият ѝ непланиран апел към нацията.

Обикновено кралицата се обръща към нацията само на Коледа. Настоящата реч вече е записана и ще се излъчва по телевизията, по радиото, както и в социалните мрежи.

Причината за извънредното обръщение е рязкото увеличаване на броя на смъртните случаи в Обединеното кралство от коронавирус. Според Министерството на здравеопазването на страната само през последните 24 часа от усложненията, причинени от COVID-19, в страната са загинали 684 души. Общо в страната са регистрирани над 38 хиляди случая на болестта и 3605 смъртни случая.

Междувременно на 3 април принц Чарлз откри първата болница във Великобритания, построена специално за лечение на пациенти, заразени с COVID-19. Освен това принцът направи това от дома си в Шотландия, използвайки видео комуникация. Това е първият път в историята на Великобритания, когато член на кралското семейство участва дистанционно в церемонията по откриването.

Припомняме, че на 25 март у принц Чарлз бе открит коронавирус. Той успешно премина курс на лечение и на 30 март прекрати карантината.

Общият брой на заразените с коронавирус в света надхвърли 1 милион души, повече от 50 хиляди починаха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!