коронавирус

Най-малко 117 710 случая на инфекция с новия коронавирус са регистрирани в Испания от началото на разпространението на инфекцията в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването на кралството. Според него 10 935 души са починали, а 30 513 пациенти са се възстановили. В четвъртък следобед министерството информира за 110 238 случая и 10 003 жертви на епидемията. Така за един ден в Испания 932 души са починали от коронавирус.

В Италия са регистрирани 115 242 случая на коронавирусна инфекция. Днес вечерта Министерството на гражданската защита на републиката ще обяви актуализирани данни за разпространението на болестта. Сега темпът на растеж сред броя на заразените в Италия се стабилизира, очаква се постепенно намаляване на броя на заразените.

Властите на Испания също твърдят, че кралството вече е достигнало пика на разпространението на коронавируса в страната.

Франция отчете в петък нови 588 смъртни случаи от коронавирус в болниците и това е мрачен рекорд за едно денонощие от началото на епидемията.

Така смъртните случаи в страната станаха 5091, но те са само от болниците, поясни пред репортери високопоставеният служите на Министерството на здравеопазването Джеръм Саломон. По думите други 1416 смъртни случаи има в старческите домове. Това увеличава общата смъртност от коронавируса до 6507.

Заразата се разраства и Сърбия, макар че там мащабите още не са такива като в гореспоменатите държави. През последните 24 часа там са регистрирани 8 смъртни случая, с което общият им брой за страната достигна 39, съобщи МИА. Средната възраст на починалите е 70 години.

Днес са регистрирани и три пъти повече заразени лица от вчера – 305, като общият им брой достигна 1 476 човека. Хоспитализирани са 874 пациенти, 81 от които са в тежко състояние.

Променена е и мярката за пенсионерите, които ще могат да излязат от домовете си в събота, вместо в неделя, за да си напазаруват. Увеличено е времето за разходка на домашни любимци – всеки ден от 23:00 до 01:00 часа и в неделя от 08:00 до 10:00 часа.

От кризисния щаб съобщиха, че на погребения може да присъстват не повече от 10 човека, като трябва да бъде спазвана задължителна дистанция от 2 метра между тях.

По думите на премиера Ана Бърнабич, Сърбия влиза в петата седмица от борбата срещу коронавируса, като предстои „най-трудната фаза за справяне с епидемията”. Днес Сърбия подписа и договор за помощ от ЕС в размер на 4,9 милиона евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!