Граф Игнатиево, изтребители

35 договора за проектиране и строителство са сключени до момента за модернизацията и оборудването на летище „Граф Игнатиево“ в очакване на новите самолети F-16 Блок 70. Това казва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Предстои сключването на още 11 договора по различни дейности за подготовка на летището за пристигането на самолетите. Първите договори са сключени през 2020 г., пояснява министърът.

Към настоящия момент всички сключени договори са в процес на изпълнение, като до момента няма нито един завършен проект.

Първата доставка на първите самолети трябва да стане в първото тримесечие на 2025 г., като се очаква дотогава да са приключили дейностите по модернизация на летището и прилежащата му инфраструктура така, че да се покрият изискванията на производителите на самолетите.

Заради световната пандемия от COVID-19, както и последиците от войната в Украйна, обаче, някои изпълнители са поискали индексиране на стойностите на вече сключените договори за изпълнение на проектите, обяснява Стоянов.

С цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на изтребители Ф-16, през юли 2020 г. бе изготвен „План за реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево“ и същият е приет от Съвета по отбрана.

Общо над 300 млн. лв. ще струва ремонта на летището. Около половината от тези разходи са свързани със специфична за Ф-16 инфраструктура, а останалите са за общи ремонти по авиобазата, както и разходи за носенето на бойното дежурство от друго летище, докато върви ремонтът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

4 КОМЕНТАРИ

 1. Бе аз не виждам голяма разлика между миг 29 и еф 16
  Даже май последния се водеше лек изтребител
  В смисъл да трябва нещо по специално за него
  Извода с моите респективно вашите пари правим база на краварите
  То често казано аз имам наследство един ракетен силоз ама тате като връщаха земите що не го писа незнам
  Не че нещо но евентуално там може да се настанят кравари

  • Пак ще пълним гушите на краварите пенсиите кучетата ги яли като чета изказванията на Тъпи бивши министърчета ми се повръща

  • Разликата между F16 block 70 и миг 29 е както между чернобял телевизор опера и плазма 42 инча 3D

 2. Иво не си тормози кухата лейка. Сигурно си голям експерт по изтребителите. Никой не използва вече руските консерви. Те останаха някъде там в 80 те години. Видяхме ги как воюват. Ако нямаха ядрено оръжие(не се знае колко е годно) сега вместо руска щеше да е украинска федерация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук