Русия, Руски войници

Джил Дъгърти е бивш кореспондент на CNN по въпросите на външните работи и ръководител на московското бюро с опит в Русия и бившия Съветски съюз. Анализът е в превод от CNN. 

Чуждестранни сили, снабдени с оръжия, се придвижват към украинската граница. Разузнавателни самолети прелитат над главите им. Разпространяват се слухове за операции под „фалшив флаг“.

Ако гледате държавната телевизия в Москва, виждате видео с войници и танкове, бодлива тел и снайперисти, които се прицелват, но не руските сили са готови за атака – а тези на НАТО.

Добре дошли в огледалния свят на Русия, описващ сблъсъка с Украйна. В алтернативния медиен пейзаж на страната силите на НАТО изпълняват план, който се подготвя от години: Русия бива обградена, Владимир Путин бива свален и се завзема контролът над енергийните ресурси на Русия.

Според тълкуванията на Москва, повтаряни в почти всяка новинарска емисия и токшоу, Украйна е провалила се държава, изцяло контролирана от „кукловода“ – Съединените щати. Европа е слаба и разделена съвкупност от „послушници“, които изпълняват заповеди от Вашингтон. Дори САЩ, колкото и да са страшни и заплашителни, също са слаби и разделени, разкъсвани от политическо разделение и расови вълнения.

Но почакайте. Как тези сили могат да бъдат заплаха – и в същото време да са слаби? Това е една от главоблъсканиците на руската държавна пропаганда. Но е очевидно, че от там не се опитват да насърчават мисленето на хората. По-скоро се опитват да вдигнат кръвното налягане на зрителите си – и да ги накарат да се страхуват.

Водещото политическо предаване на руската държавна телевизия, „Вести недели“ („Новини от седмицата“) на Дмитрий Кисельов, започна тази неделя с думите на Кисельов: „Вместо отговори на мирните инициативи на Кремъл, те ни засипват с обвинения и нови заплахи“.

Всеки намек за несъгласие между Европа и САЩ или НАТО е водеща новина в Русия, а една от водещите новини в предаването на Кисельов включва коментарите на началника на военноморските сили на Германия, че Путин „заслужава уважение“ и че Крим – украинска територия, анексирана от Москва – кауза, „загубена завинаги“. Репортажът завършва със задоволителната нотка, че офицерът е трябвало да подаде оставка.

Засега Украйна може и да не е въвлечена в пълномащабна инвазия, но в руските медии вече се води война на думи.

Изявленията на американското правителство се отхвърлят като коментари от „Министерството на информацията“, а говорителят на Путин Дмитрий Песков обвини Вашингтон в „информационна истерия“, „лъжи“ и „фалшификации“.

А картите по руската държавна телевизия, показващи съюзничката на Русия Беларус, обградена от сили на НАТО, имат невероятна прилика с картите в докладите на западните медии, показващи Украйна, обградена от три страни от руски войски.

Обвиненията за възможни руски нападения срещу Украйна се отхвърлят като „полумитологична заплаха от Русия“ или като „русофобия“ от страна на „англосаксонците“.

Напрежението не ескалира заради Русия, казва Кремъл – а напротив – заради НАТО.

В поразителен случай на огледална пропаганда руската телевизия се зае да излъчва, с превод, коментарите на Тъкър Карлсън от Fox News, чиито антинатовски и антиамерикански изказвания точно съвпадат с линията на Кремъл. „Той (Карлсон) трябва да участва във вашето предаване!“ – каза един от гостите на руско токшоу на водещия.

Държавната медийна кампания изглежда има ефект. Проучване от декември на неправителствената организация за социологически проучвания „Левада-Център“ показва, че половината от анкетираните обвиняват САЩ и НАТО за напрежението, докато само 3-4 % обвиняват Русия.

Проучването установи, че малко повече от половината руснаци смятат, че кризата в Украйна няма да прерасне във война между Русия и Украйна, като повече от една трета (39%) заявяват, че според тях войната е „неизбежна“ или „много вероятна“. Една четвърт от анкетираните заявяват, че според тях е възможна война между Русия и НАТО.

В друго проучване на „Левада-Център“, също от декември, повече от половината респонденти (56%) заявяват, че отношенията между Русия и НАТО са се влошили сериозно, което е най-високият резултат от началото на конфликта с Украйна през 2014 г. А повече от половината от анкетираните (56%) заявяват, че се притесняват, че ще има световна война.

Много руснаци смятат, че Западът ги въвлича във война, според фокус група, проведена от Riddle, онлайн списание за руски въпроси.

„Русия ще трябва да отговори… Притискат ни от всички страни, хапят ни. Какво трябва да направим? Да се предадем?“, казва един от участниците във фокус групата.

Междувременно анкетьорите от „Левада-Център“ твърдят, че руснаците са „умствено уморени“ от темата за Украйна, която според тях „изглежда наложена от основните медии“.

В резултат на това зрителите не анализират новините и не проверяват два пъти това, което чуват от водещите на телевизионни предавания.

Със сигурност руският медиен пейзаж се променя, тъй като по-младото поколение влиза в интернет, за да получи информация. Но повечето алтернативни информационни канали в Русия са закрити или маргинализирани, а паралелната реалност на Кремъл продължава да доминира в ефира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук