Народно събрание заседание, изборния закон

В последните си часове 45-ото Народното събрание задължи целия Министерски съвет да дойде в парламента. Това стана по предложение на депутата Георги Свиленски (БСП) и бе подкрепено от всички политически сили, с изключение на ГЕРБ.

Министрите в оставка трябва да отговорят на въпроси на народните представители.

Преди да бъде гласувано това решение председателят на парламента Ива Митева съобщи, че днес няма да има обичайни парламентарен контрол, защото министрите са дали основателни причини, че не могат да присъстват. От БСП не се съгласиха с това и депутатът Георги Свиленски предложи все пак те да бъдат задължени да дойдат.

„За“ предложението гласуваха 116 народни представители, „против“ – 64, „въздържали се“ – 23, с което то бе прието, а след това прегласувано по искане на ГЕРБ и отново прието.

„Моля, Министерският съвет в оставка да бъде уведомен за решението на Народното събрание“, каза Ива Митева.

Заседанието на парламента започна бурно тази сутрин. Около час депутатите не можаха да се разберат какво да влезе в дневния ред.

След като по предложение на БСП в залата за парламентарен контрол бе призован целият Министерски съвет, Корнелия Нинова предложи в дневния ред да влезе второ четене на законопроекта за преизчисление на пенсиите от 1 юли 2021 г. Председателстващата заседанието Ива Митева не допусна тази точка, тъй като това би било нарушение на парламентарния правилник. Последва станалата типична напоследък размяна на обвинения между депутатите, че отказват да подобрят положението на „нашите майки и бащи“.

След това Мая Манолова поиска да се гледа и нейното предложение за удължаване на срока за плащане на 50 лв. добавка към пенсиите до края на годината. И двете решения не са обезпечени със средства в бюджета.

Отпадна и предложението на  „Демократична България“ за създаване на комисия за събитията на Росенец. Обяснението за това беше, че това би било в нарушение на правилника на Народното събрание. Точката за комисията е била предвидена за сряда, но след като не се е стигнало тогава до нея, не се измества автоматично за следващо заседание.

 

 

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук