Министърът на околната среда Нено Димов е отведен за разпит в Специализираната прокуратура.

Нено Димов
Снимки: БНТ, Десислава Кулелиева

Преди да бъде качен в автомобила, Димов каза:

„Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление след като приключим. Не съм задържан“.

В сградата на МОСВ цяла сутрин се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР във връзка с разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка, отнасяща се до различните режими по вноса на боклук, основно от Италия на територията на България.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОМЕНТАРИ: Оставките на министрите ще се обсъдят с коалиционните партньори

Акцията коментираха и някои от участниците в Консултативния съвет при президента.

Премиерът Бойко Борисов каза, че е бил запознат предварително с планираните действия, а на въпроса дали ще има министерски оставки отговори:

„Аз не мога да кажа. Нека да завършат, да имаме вече обвинителни актове. Повтарям: има теми, които са коалиционни. Нека днеска да завършат колегите. Вижте, от тук нататък вече ще говорят прокурорите. Аз мога да кажа, че колегите от МВР и ДАНС работиха активно, седмици наред, да уточнят всички факти и обстоятелства. Надлежно докладваха на наблюдаващите прокурори. След като ВКС е решила, че това е достатъчно. От 5 ч. започнаха акциите“.

Вътрешният министър пък обясни, че всички териториални дирекции проверявали престъпления, извършени във ВиК-сектора.

„Целта на тази проверка е отрано да определим проблеми, за да можем да реагираме“, обясни той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза от своя страна, че акцията изглежда „като опит с локални мерки да се потуши една национална криза”.

„Защото проблемът в Перник е само един от случаите, в които има безстопанственост, безотговорност по отношение на управлението на водните ресурси. Знаете, че кризата е в цялата страна. Не чувам нищо да е направено по отношение на боклука, която е втората много важна тема, както и за чистотата на въздуха. Така че ще изчакаме, но проблемът е национален и политически – отговорността трябва да се носи на централно равнище. Оставките на ресорните министри отдавна трябваше да са факт, но нашият вот на недоверие е към правителството. Защото министрите са просто изпълнители на политическата воля на един модел на управление, който доведе до този резултат след 10 години управление на ГЕРБ. Ще подготвим много сериозно мотивите за вота и ще ги представим на колегите от другите парламентарни групи. Това ще стане другата седмица – четвъртък и петък“, посочи Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че ще се запознаят с мотивите на подготвяния вот на недоверие, който БСП ще внесе по темата за безводието и чистотата на въздуха, а дали ще го подкрепи, лидерът на партията заяви:

„Естествено, ръководството на партията и парламентарната група ще вземем съответното решение. Имаме претенции към целия кабинет – и към Нено Димов, и към другите министри. Да, виждаме, че са притеснителни тези теми. След като това, което се случва в Перник и сме свидетели всички в 21 век – значи притеснително е“.

Така не стана ясно дали ДПС ще подкрепи подготвяния вот на недоверие, но е ясно, че има претенции по подготвяните теми, представени от БСП.

АРЕСТИ: Шефът на ВиК Перник и бившият областен управител

По-рано днес се появи информация, че шефът на ВиК Перник Иван Витанов е арестуван тази сутрин. Витанов трябваше да бъде освободен като управител на ВиК-то на общото събрание на дружеството утре. Направен е обиск в дома му и е откаран в СДВР в София. По-рано тази сутрин по медиите излезе информация, че спецчасти са нахлули във Вик-Перник и в МОСВ.

Според неофициална информация за 24 часа е арестувана и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова.

Соколова се раздели с поста си малко след въвеждането на режима по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Пак по неофициална информация МВР претърсва жилището й в София.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР: Разследва се водната криза

Главният прокурор Иван Гешев направи извънредна пресконференция в Перник, на която съобщи, че на територията на Перник и София се провежда разследване на престъпления, касаещи водната криза в Перник.

„Дали има задържани за 24 часа или обвиняеми ще стане ясно до края на деня. Най-вероятно премиерът Борисов е запознат с действията на прокуратурата, ДАНС и МВР. До утрешния ден трябва да бъдат разпитани над 30 души”, добави Гешев.

Той отбеляза още, че положението в Перник е трагично заради водния режим.

„Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен”, отбеляза още Гешев.

Според Гешев за кризата в Перник има и политическа, и административна отговорност. Той допълни, че прокуратурата щяла да поеме своята отговорност.

„Ние не можем да решим този проблем. Не можем да пуснем водата. Можем да се ангажираме с търсене на наказателна отговорност, ако, евентуално, има виновни длъжностни лица“, заяви главният прокурор.

След като му бе напомнено, че според районната прокуратура в Перник пряка вина за пресъхналия язовир „Студена“ имат министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова, Гешев заяви, че местните разследващи не са компетентни да им търсят отговорност.

В края на 2018г. главният прокурор взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост, които в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. В резултат на това са настъпили значителни вредни последици, заявиха тогава от държавното обвинение.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември то е удължено с още 30 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!