Сърбия залови 25 тона силно токсични отпадъци. Те са били заровени в земята в частен имот на югозапад от Белград. Провеждат се лабораторни тестове за установяване на вида на отровните вещества, както и дали те са замърсили почвата и кладенците в община Обреновац, съобщи министерството на околната среда. Разследващите органи заявиха още, че токсичните материали съдържат химическото съединение бензол. Жителите на Обреновац са предупредени да не използват вода от кладенците, тъй като съществува риск от заразяване. Полицията е задържала собственика на имота.

 „Смятам, че до две седмици ще имаме всички анализи. Има някои индикации за вида на отровните вещества, но не искаме да спекулираме. Важно е жителите на Обреновац да не използват кладенците за питейна вода, докато не излязат резултатите от пробите“, коментира– министърът на околната среда на Сърбия Горан Триван.

Еколози твърдят, че системата за контрол на околната среда е била пренебрегвана дълги години заради лошо управление и икономическата криза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!