Израел официално подаде известие за напускане на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Това съобщи генералният директор на организацията Одре Азуле. Тя изрази дълбоко съжаление за това решение и добави, че е убедена, че разногласията, довели до решението на Израел, могат най-добре да бъдат уредени в самата организация.

Израел съобщи по-рано през октомври, че ще се оттегли от Организацията заради нейната анти-израелска пристрастност. Решението дойде веднага след като Държавният департамент на САЩ обяви, че страната също ще напусне ЮНЕСКО до 2019г., като причината отново е „антиизраелското предубеждение“ в организацията.

Официалното съобщение и на Израел, и на САЩ дойде на 12 октомври в отговор именно на две антиизраелски резолюции, приети от ЮНЕСКО през тази година, под управлението на тогавашния генералния директор Ирина Бокова.

Организацията обяви в началото на октомври, почитан от юдеи и мюсюлмани вековен храм на Западния бряг Хеброн за „застрашен обект на палестинското световно наследство”. Според израелската преса това бе първия път, в който еврейски религиозен обект бива регистриран под властта на палестинската автономия. Решението предизвика остра реакция от страна на Израел. Министерството на външните работи на страната определи решението като „морално петно“ върху организацията.

„Решението на ЮНЕСКО за Хеброн и Гробниците на патриарсите е морално петно. Тази неуместна организация популяризира фалшивата история. Срам за ЮНЕСКО“, написа тогава в социалната мрежа „Туитър“ говорителят на израелското външно министерство.

С втората резолюция ЮНЕСКО определи Израел за „окупационна сила“ в Ерусалим.

Израелските лидери тогава отново реагираха остро.

„Нищо не е по-срамно от това, ЮНЕСКО да обяви единствената на света еврейска държава за „окупатор“ на Западната стена и Стария град на Ерусалим. Един фалшив „комитет за наследството“ не може да скъса връзката между народа ни и Ерусалим “, заяви посланикът на Израел в ООН Дани Данън.

Израелският министър на образованието Нафтали Бенет също коментира решението на Ораганизацията.

„Вместо да защитава стотиците обекти разрушени от радикалния ислям, включително джамията ал Нури в Мосул, ЮНЕСКО действа срещу единствената страна в Близкия изток, която пази свещените места, и дава религиозна свобода на вярващите“, обяви тогава Бенет.

Предстои Израел да напусне официално ЮНЕСКО на 31 декември 2018г.

Свързани статии: 

След САЩ и Израел обяви, че напуска ЮНЕСКО

Washington Post: САЩ се оттеглят от ЮНЕСКО заради анти-израелско пристрастие на организацията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук