САЩ планират да се оттеглят от ЮНЕСКО, позовавайки се на финансови причини, както продължаващото противопоставяне на Израел в организацията.

ЮНЕСКО бе уведомено в четвъртък сутринта за намерението на САЩ да се оттегли в края на 2018г. Държавният департамент заяви, че Съединените щати биха искали да останат ангажирани като държава-наблюдател.

Оттеглянето означава, че САЩ ще спрат просрочените задължения, които имат, от както през 2011г. спряха финансирането на организацията в знак на протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците.

До края на тази календарна година неизплатената сметка на САЩ ще възлезе на 550 милиона долара. Без признаци, че проблемите на САЩ ще бъдат засегнати, държавният секретар Рекс Тилерсън реши да се оттегли.

Държавните служители заявиха, че се надяват, че изтеглянето ще помогне на ЮНЕСКО да направи промени, които да задоволят Вашингтон, така че САЩ да могат да възобновят пълноправното членство. Въпреки че няма да може да участва в гласуването, като наблюдател САЩ ще остане част от дискусиите по култура, образование, наука и комуникация.

„Това изпраща силно послание, че трябва да видим фундаментална реформа в организацията и да повишим информираността на всички за продължаващоъо анти-израелското пристрастие”, каза един от държавните служители, пожелал анонимност и цитиран от The Washington Post.

Съединените щати помогнаха за основаването на ЮНЕСКО, но през последните години се противопоставиха на организацията. Държавните служители цитират решение от 2012г. да не експулсират Сирия от комисията по правата на човека след гражданската война в страната и повтарящите се резолюции, които се отнасят до Израел като окупационна сила.

„Днес в ООН е нов ден – време за плащане на сметката за дискриминацията срещу Израел. Абсурдните и срамни резолюции на организацията срещу Израел имат последици. Дискриминацията на Израел има цена, която трябва да се плати”, каза Израелският посланик в ООН Дани Данон.

Оттеглянето, което ще влезе в сила в края на 2018г., отбелязва още едно решение на администрацията на Тръмп да се дистанцира от някои части на международната общност.

Посланикът на Франция Френсис Делатре призова Съединените щати да останат в ЮНЕСКО, заявявайки, че „те трябва да останат ангажирани със световните дела”.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изрази „дълбоко съжаление”, след като Държавният департамент обяви решението си в четвъртък.

„В момента, в който борбата срещу насилствения екстремизъм изисква нови инвестиции в образованието и диалог между културите за предотвратяване на омразата, е много жалко, че Съединените щати трябва да се оттеглят. Това е загуба за ЮНЕСКО. Това е загуба за семейството на ООН. Това е загуба за мултилатерализма”, коментира Бокова.

В момента организацията в процес на избор на нов генерален секретар. Кандидатите за поста са бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и бившата министърка на културата на Франция Одри Азуле.

ЮНЕСКО е създадена след Втората световна война, за да подпомогне насърчаването на глобалното сътрудничество около потока от идеи, култура и информация. Мисията на ЮНЕСКО включва програми за подобряване на достъпа до образование, опазване на културното наследство, подобряване на равенството между половете и насърчаване на научния напредък и свободата на словото.

Вероятно е най-известна с програмата за световно наследство, която помага за поддържането на важни културни обекти по целия свят.

Но Съединените щати понякога имат двусмислени отношения с базираната в Париж организация. САЩ се оттеглиха от ЮНЕСКО през 1984г. под администрацията на Рейгън, критикувайки това, че организацията има  пристрастност към Съветския съюз.

Впоследствие САЩ се присъедини отново през 2002г., като част от усилията на администрацията на Джордж У. Буш да подчертае посланието за международно сътрудничество.

„Америка ще участва пълноценно в мисията си за напредък на човешките права, толерантност и учене”, каза Буш по онова време.

Напрежението се е върнало през последните години. Миналата година някои правителства в организацията подкрепиха резолюция, с която се отхвърлиха политиките на Израел за религиозни обекти в Източен Йерусалим и Западния бряг. Това лято членовете на ЮНЕСКО гласуваха да признаят стария град Хеброн в Западния бряг, като място за палестинско световно наследство, въпреки натиска от страна на Израел и Съединените щати.

Бокова, генералният директор, заяви, че партньорството между Съединените щати и ЮНЕСКО „никога не е било толкова значимо”, въпреки отказа на финансиране от САЩ.

„Заедно сме работили за опазване на общото културно наследство на човечеството в лицето на терористични атаки и за предотвратяване на екстремизъм и насилие чрез образование и медийна грамотност”, каза тя.

Тя добави: „Американският поет, дипломат, конгресмен и библиотекар Архибалд Маклиеш е написал редовете, които дават начало на Конституцията на ЮНЕСКО през 1945г .:„Тъй като войните започват в съзнанието на хората, в човешките умове трябва да бъдат изградени защитните сили на мира”. Този цитат никога не е бил по-подходящ”, завърши Бокова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук