маска коронавирус

На територията на Илинойс и в съседните щати биолози откриха неизвестен досега щам на коронавируса от новия вид. Той е по-силно заразен и не прилича на „британския“ модел на SARS-CoV-2.

Статия с описанието на новия щам е публикуван в електронната научна библиотека bioRxiv.

„Ние открихме нов щам на коронавируса – 20C-US, чиито първи представители се появиха в южната част на САЩ още в края на май миналата година. Той мутира в пет разновидности и започна бързо да се разпространява по територията на САЩ. Предполагаме, че сега доминира на цялата територия на Съединените щати, но все още не е проникнал в други държави”, пише в изследването.

По-рано тази седмица американски учени заявиха за още една мутация на вируса, регистрирана в щата Охайо. Той прилича на „британския“ щам по броя мутации, но въпреки това не е свързан с него.

Сравнявайки генома от образци ни вируса, събирани в болниците в Илинойс, учените забелязали, че през последните седмици все повече жители на щата са се заразявали от една и съща разновидност на SARS-CoV-2 – 20C-US. Тя има пет характерни мутации на РНК: N1653D, R2613C, G172V, P67S и P199L При другите щамове на причинителя на COVID-19 тези мутации не са открити.

Изследванията показали, че предшествениците на тази разновидност на вируса са се появили още през май миналата година, като циркулирали в южните щати, където били внесени от Испания.

Учените смятат, че този щам е значително по-заразен от другите два на вируса SARS-CoV-2, които се разпространяваха в САЩ през първата половина на миналата година, но им отстъпва по отношение на леталността.

Прави се уговорката, че статията не е рецензирана от независими експерти и не подлагана на проверка от редакторите на научните издания, каквато е обичайната практика. Поради тази причина читателите следва да се отнасят внимателно към съдържащите се в нея изводи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!