Христо Иванов декларация
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов категорично заяви в профила си във Фейсбук, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна. Думите му са отговор на различни теории, защитавани от политически анализатори, че е възможно да има обединение между двете политически формации.

„Гледам, плъзнали са всякакви анализатори, хипнотизатори, манипулатори,
конспиролози и обикновени ченгета със задание да внушават, че ние от Демократична България се готвим за коалиция с ГЕРБ. Разбира се, това става без позоваване на никакви факти или реалности, но затова пък с размах“, става ясно от позицията.

Аз обаче имам конкретни аргументи защо коалиция ДБ и ГЕРБ е изключена, добавя той

Той дава и конкретни примери защо не е възможна подобна коалиция. Сред тях са внесения сигнал до прокуратурата с настояване да бъдат проверени внимателно обстоятелствата около записите, на които се чува гласа на премиера Бойко Борисов, както и внесено искане в Министерски съвет  да бъдат отворени разработките на МВР и службите с изтекъл гриф.

„Изброяването може да продължи дълго. Нека да припомня също, че моят престой на министерския пост стана невъзможен не просто заради отмятането на ГЕРБ от конституционния проект, а и заради моето неколкократно настояване – публично и пред ЕК, за разследване на скандала Яневагейт, както и заради конфликта около опитите ми за дисциплинарно уволнение на няколко гнили ябълки от съдебната власт, включително Пепи Еврото. Всички тези действия водеха директно към самия Борисов. Те, заедно с конституционните промени, представляваха една от най-сериозните институционални атаки срещу мафиотското задкулисие – и като персони, и като структура“, пише още Христо Иванов и допълва:

„Между нас с Борисов и ГЕРБ лежат не просто изречени предизборни заклинания, а необратими действия. Ние не само няма да управляваме заедно – предстои ни дълга борба. Борба не за власт, а за съдбата на нашата демокрация и за сърцето на българската държавност.“

Христо Иванов заявява още, че не е само необходимо свалянето от власт на Борисов и Гешев, но и „дълбока хирургическа намеса в прокуратурата и ВСС“.

„Борисов не е създал „дълбоката държава“ на мафията у нас. Тя няма да свърши с него. В огромна степен, тази дълбока държава днес се центрира около Сарая на Доган и неговия чирак Пеевски“, се казва още в позицията.

По думите му без разграждането на Сарая, премахване на мафията у нас е невъзможно. И, важно е да отбележим, че тази задача може да бъде решена трайно само с участието на обикновените гласоподаватели на ДПС. Според Иванов пускането на новина от рода на „ДБ и Борисов готвят коалиция“ е специално организирана кампания.

„Сигурно има хора, които наистина мислят, че сме толкова тъпи. Разбира
се, има и такива, които опитват да прелеят протестен вот към някоя друга формация. Но със сигурност запевчиците на тази кампания са хора, на които им е възложено да направят всичко за обезкървяване на подкрепата за ДБ. Защото ако ДБ се окаже по-силна от ДПС, това ще промени българската политика завинаги,“ пише още Иванов.

И точно затова искаме публикуването на разработките на службите и МВР от годините на прехода, допълва съпредседателят на „Демократична България“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук