ракета
Техническо обслужване на ракета "Минитман 3"

Американската корпорация Northrop Grumman спечели търг за създаването на нова междуконтинентална балистична ракета за стратегическите ядрени сили на САЩ, съобщи Би Би Си. Договорът е на стойност 13,3 милиарда долара. Northrop Grumman остана единственият кандидат, след като Boeing се оттегли през юли.

В Boeing прецениха, че техният съперник е спечелил твърде много предимство, след като е закупил производителя на ракетни двигатели с твърдо гориво Orbital ATK, сега известен като Northrop Grumman Innovation Systems.

Съгласно договора Northrop Grumman трябва да разработи изцяло нова ракета, която да замени единствената базирана на суша в САЩ междуконтинентална балистична ракета LGM-30 Minuteman 3, проектирана и произведена от Boeing.

Тази ракета е създадена през 70-те години на миналия век, оттогава е модернизирана няколко пъти и има ресурс за ползване до следващото десетилетие.

Тристепенната ракета може да носи три бойни глави, въпреки че броят им вече е намален до една.

Новият договор предвижда създаването на нова ракета до февруари 2029 г. Характеристиките й са неизвестни, но ръководителят на командването на глобалните удари на ВВС на САЩ Тим Рей заяви, че трябва да има „повишена точност, увеличен обсег и подобрена надеждност“.

Настоящият петгодишен план на Пентагона за ядрени оръжия изисква поне 167 млрд. долара до 2025 г. Този план включва разработването, снабдяването и поддръжката на ядрени оръжия.

Този план представлява развитие на усилията за модернизиране на ядрения арсенал, предприети от администрацията на Барак Обама.

Съединените щати модернизират не само наземния компонент на ядрената триада

В момента Northrop Grumman изгражда първия прототип на стратегическия бомбардировач B-21 Raider, който трябва да влезе в експлоатация през 2025 г.

B-21 Rider
B-21 Rider /снимка: Нортръп Груман/

САЩ също започват изграждането на серия от 12 нови подводници с ядрен двигател клас „Колумбия“, разработени от General Dynamics, за да заменят 14 подводници от клас Охайо, които ще бъдат изтеглени от флота.

Очаква се първата подводница да бъде доставена на флота през фискалната 2021 г. (започваща през октомври 2020 г.), втората през 2024 г., а останалите десет ще бъдат доставени до 2035 г.

Русия вече има нова междуконтинентална ракета

Това се случва на фона на модернизацията на ядрените арсенали в Русия и Китай – страни, които САЩ считат за основни противници на ядреното възпиране.

Русия инвестира значителни средства и усилия в разработването на нови междуконтинентални балистични ракети РС-28 „Сармат“ и бойни глави за тях. Това са ракети с течно гориво, които се различават от бъдещите американски оръжия с твърдо гориво.

Китай също модернизира ядрената си триада

В доклада до Конгреса на САЩ, който Министерството на отбраната публикува на 2 септември, се отбелязва, че КНР разполага с бомбардировач с възможност за зареждане във въздуха и също така създава балистична ракета с въздушно изстрелване.

На 25 август бюджетната комисия на Конгреса на САЩ публикува доклад с груба оценка на разходите за надпреварата във въоръжаването, която ще започне, ако договорът за СТАРТ III не бъде подновен (той изтича през 2021 г. – бел. ред.).

Комитетът изчисли, че модернизацията на ядрения арсенал в този случай ще струва 439 милиарда щатски долара еднократно и 28 милиарда годишно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук