жертвите на комунизма

Днес от трибуната на Народното събрание, което БСП бойкотират, депутатът от социалистическата партия Александър Симов прочете декларация, в която възхвалява 9 септември. Тя се оказа поредният гаф на социалистите. Мнозина бяха започнали да виждат БСП като модерна проевропейска социалистическа партия, но с днешния си акт тя отново се самоизвади от лагера на демократичните сили у нас. Ретроградната декларация за възхвала на 9 септември, прочетена от депутат на БСП, помогна изключително много на ГЕРБ, като показа, че червените не са модерната лява алтернатива на сегашното управление.

Какво стана днес?

Депутатът от БСП Алескандър Симов започна обръщението си от трибуната на парламента с деклрация:

„Тази дата продължава да предизвиква протести… Сбогом“.

И добави:

„Днес е модерно да се говори само лошо за 9 септември, но можем да изхвърлим всички митове“, каза Симов и се върна в спомените за това как са живели двамата му дядовци.

По думите му 9 септември е отговорът на един проблем – „на паразитните елити, на заплащането за отрязани партизански глави, а отритването на самата дата означава да отречем поривът за различен живот“.

В заключение Симов каза:

„Провалът на 30-годишен Преход, отбелязан със сълзотворен газ, ще кара много хора да се връщат към смисъла на 9 септември, за да разберат неговите мечти и грешки“.

ГЕРБ и „Обединени патриоти” напуснаха залата

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза:

„9 септември е урок за всички български политици и най вече за всички, които трябва да отстояват българския интерес, в нея няма извършена революция, българският народ не участва в преврата, осъществен от външни политически фактори, с цел страната да бъде преместена в друга геополитическа сфера. Българският народ не избра 9 септември, а избра след 45 г. днес да е при Европа и развитите цивилизовани държави“, каза Биков.

След това депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти” напуснаха пленарната зала.

Показа се истинското лице на БСП?

За пореден път се питаме неволно ли социалистите допускат подобни гафове или са мотивирани финансово от някого? Днес в обществото има един-единствен дебат – демокрация или не. Възхваляването на една от най-мрачните дати в българското общество изобщо няма място в политическите ни дискусии днес.

Според анализатори има два възможни отговора – или БСП са изключително незрели политически, или някой им плаща, за да правят това, което става.

Спомнете си уж невинното изказване на Крум Зарков през 2017г., няколко дни преди парламентарните избори, че „с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо“.

Тази фраза бе употребена като сарказъм, но се оказа изключително полезна за ГЕРБ, които спечелиха изборите, защото мнозинството от българския народ предпочита демокрацията пред комунизма.

И така БСП, вместо да се превърне в европейска социалистическа партия и да бъде алтернатива на ГЕРБ, отново показа посткомунистическата си физиономия, която отблъсква мнозинството от българите. И въпросът, на който БСП трябва да си отговори днес, е случайно ли помага на ГЕРБ или това поведение е мотивирано от скрити общи интереси и минало?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук