Повече от три месеца медицинските специалисти в единствената у нас Национална специализирана болница по физиотерапия и рехабилитация не са получавали заплати. За това сигнализира д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита”.

„Тази болница е живо доказателство за сбърканата ни здравна система. Жени от три месеца не са си получавали заплатите, защото директорът една година се вясва от дъжд на вятър на работа, по думите на моите колеги. Преди няколко дни се срещнах със заместник-директорката и се оказа, че тя няма правомощия да го замества. Ние заварихме, по сигнала на нашите колеги, които направиха секция на синдикат „Защита” тук, отвратително състояние”, обясни в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ д-р Коцев.

Той разказа, че синдикат „Защита” се е срещнал с министъра и заместник-министрите на здравеопазването относно проблема.

„Той (министър Ангелов-бел.ред.) обеща, че следващата седмица заплатите ще бъдат изплатени. Сменен е и директорският борд на болницата, с изключение на представителката на МЗ, което е необяснимо за мен”, каза още д-р Коцев.

На въпрос възможно ли е да не са били изплатени парите по клиничните пътеки и поради това да се бави изплащането на възнагражденията, синдикалистът отговори:

„Клиничните пътеки са с много ниски цени, това е вярно. Много малко са пътеките в България, които отговарят на реалните стойности. В тази болница клиничните пътеки са само няколко и те са на смешни пари. Това също е проблем, но не е основният, за да не си получат заплатите тези хора, които са работили три месеца. Те са герои, на които трябва да се поклоним. Защото, ако и те си тръгнат, няма да има такава болница в България”.

Какво разказаха рехабилитаторите

Пред ДЕБАТИ.БГ една от жените, която има 30-годишен стаж в болницата, разказа, че директорът е лишил заместник-директорката от правомощията й да разписва заплатите.

„С пари в сметката ние се оказахме без човек, който да може да се легитимира като ръководител и да ни подпише заплатите. От повече от месец работим на автопилот”, обясни тя.

Жената разказа още:

„Хората със семейства разчитаме на мъжете си, на родителите си и дори на децата си. Тези, които са сами, ги търсят колекторски фирми, спират им тока. Просто нямат пари да дойдат на работа.”

Тя добави, че е сбъркан целият начин на финансиране на болниците:

„Важно е да се увеличат заплатите в сектор здравеопазване, но преди всичко трябва да се помисли как. Ако питате МЗ те ще ви кажат, че всяко болница е търговско дружество и то няма правомощията да увеличи заплатите. Докато болниците са търговски дружества, нещата ще са в това положение, в което сме в момента. В сектор Здравеопазване – медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори сме най-зле платените хора в цялата страна. Истината е, че пътеките са много евтини. Най-евтината е 380 лева, а най-високата – около 400 лева. Как се изкарват заплати и как може да се платят консумативите с тези пари. Трябва да се промени начинът, по който се изплащат средствата от НЗОК”.

Г-жа Ботева, която също работи в Национална специализирана болница по физиотерапия и рехабилитация, разказа пред ДЕБАТИ.БГ, че я тормозят колекторски фирми:

„Това ме затормозява най-много, страшно е изнервящо, тук никой не мисли за психическото здраве на персонала“.

И добавя:

„Уж сме европейска държава, но само териториално ли сме в Европа? Заплатата ми е 610 лева преди данъците. Аз съм пенсионер и работя – за да започна работа, с мижавата ми пенсийка от 300 и нещо лева, значи имам нужда от пари. Тичаш, работиш, и накрая – няма пари. Това е робство, експлоатация. Най-скандалното е, че никой от ръководството не излезе да каже – извинявайте, че никой не си взе заплатите. Вървят като манекенки и нищо не се случва“.

Самата тя има заболявания, които изискват купуването на лекарства за над 100 лв. на месец, които не е успяла да си купи. Въпреки тези проблеми персоналът продължава да работи и има подкрепата на пациентите, които дори са искали да направят подписка в тяхна полза.

Новото ръководство на болницата е „светлина в тунела“ за персонала и техните надежди са концентрирани в него.

„Аз много си харесвам работата, контакта с пациентите, доволна съм от това, което се случва с тях, за мен това е моралното удовлетворение, но това не ми плаща сметките и лекарствата. Там искат пари”, каза тя и отново подчерта, че оздравяването на пациентите е морална награда на персонала.

Интервюто с д-р Андрей Коцев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук