Д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита“ в началото на пандемията от COVID-19 е говорител на медиците от „Света София“, които искат да напуснат заради вируса. Той е лекар в Отделение по гастроентерология към УМБАЛ „Александровска“ -София.

 

Д-р Коцев, какво се случва болницата за рехабилитация, където от три месеца служителите не са получавали заплати. Това проблем на администрацията ли е или липсват средства?

Тази болница е живо доказателство за сбърканата ни здравна система. Жени от три месеца не са си получавали заплатите, защото директорът една година се вясва от дъжд на вятър на работа, по думите на моите колеги. Преди няколко дни се срещнах със заместник-директорката и се оказа, че тя няма правомощия да го замества. Ние заварихме, по сигнала на нашите колеги, които направиха секция на синдикат „Защита” тук, отвратително състояние.

Написахме писма, инициирахме срещи, преди три седмици се срещнахме със заместник-министъра Бойко Пенков, изложихме този проблем. Той каза, че ще изчака медицинския надзор. Смени се министърът, с новия министър – Ангелов – направихме среща вчера и той обеща, че следващата седмица заплатите ще бъдат изплатени. Сменен е и директорският борд на болницата, с изключение на представителката на МЗ, което е необяснимо за мен. Вчера аз я попитах дали е нормално, след като и самият министър казва, че тази болница не е управлявана правилно, да се остави в борда подобен човек. За мен не е нормално.

Голяма част от служителите на болницата се жени, които са гонени от колекторски фирми. И тази болница е единствената по рода си в България. Това ли е грижата на принципала – да остави една година тази болница в това състояние. Зададох и този въпрос на срещата. Отговор не получих. Но министърът на финансите г-н Ананиев също трябва да отговори за тази болница.

Явно не липсват средства в болницата, защото преди малко видях кабинета на директора. Със зъби и нокти не дават там да се снима, но не разбирам защо – след като е държавна болница, не разбирам какво има да се крие. Картините са хубави, луксът е невероятен. Така че пари е имало, но защо не са стигнали до служителите? Това е въпрос, на който министерството трябва да отговори, както и директорът, и цялата администрация на болницата.

Появи се информация, че заплатите не са изплащани, защото средствата по клиничните пътеки не са били достатъчни. Това така ли е и означава ли това, че трябва да се промени начинът, по който болниците се финансират?

Това са предположения техни, ние сме тук от скоро като синдикат. Но е в нашите правомощия да започнем преговори за колективен трудов договор, какъвто тук е нямало. Те трябва да ни предоставят цялата финансова информация, за да ви кажа дали наистина е така. В момента не мога да го потвърдя.

А това, че клиничните пътеки са с много ниски цени, това е вярно. Много малко са пътеките в България, които отговарят на реалните стойности. В тази болница клиничните пътеки са само няколко и те са на смешни пари. Това също е проблем, но не е основният, за да не си получат заплатите тези хора, които са работили три месеца. Те са герои, на които трябва да се поклоним. Защото, ако и те си тръгнат, няма да има такава болница в България.

Нормално ли е в случай, че имаме недостиг на медицински персонал в България, да се случва това – три месеца медицински персонал да се държи без заплата?

Това обезкуражава всички млади. И не случайно в повечето държавни болници ще видите, че те се крепят или на специализанти, или на пенсионери. Всичко останало се спасява по някакъв начин. А нашите управляващи се лекуват в чужбина и явно не ги засяга състоянието на нашето здравеопазване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук