Турция може да се окаже в списъка на санкционираните от САЩ държави, ако новото предложение в Сената бъде прието. Американският сенатор и ръководител на Комисията за сигурност и кооперация в Европа /по-известна като „Американската хелзинкска комисия“/ Роджър Уикър представи резолюция от две части, с която съветва президента Доналд Тръмп да предприеме действия срещу седем държави, в това число Турция и Русия, заради нарушения на религиозната свобода, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

„Нашите бащи-основатели са направили религиозната свобода част от нашата държава и президента Тръмп трябва да поеме това наследство и да предаде нататък, като направи религиозните свободи част от своята президентска политика. Този документ е скица, която показва възможните следващи действия спрямо региона, където тази свобода е често атакувана от правителствата, вместо да бъде защитавана“ – заяви Уикър пред сенатори.

Резолюцията „маркира“ Азербайджан, Русия и Турция като страни, изискващи специално наблюдение заради нарушения на религиозните свободи. Казахстан също е „маркиран“, тъй като страната продължава със строгите си забрани върху религиозната свобода.

Резолюцията призовава да се прехвърлят страните Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан в списъка на „страните със специална загриженост“. Документът препоръчва да се наложат санкции на всичките седем държави, както и да се забрани влизането на техни граждани на територията на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук