Опозицията в Гърция и тази в Македония се обяви срещу постигнатото споразумение за името между управляващите в двете страни. И двамата президенти поискаха то да бъде преразгледано, като ситуацията в Скопие ескалира и остави много неизвестни пред очакваното окончателно решение на проблема с името.

Македонското издание МКД съобщи, че президентът на страната Георге Иванов е изгонил премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които са отишли да го информират за постигнатото съгласие с Атина.

Срещата е продължила едва 120 секунди.

Иванов попитал Заев и Димитров дали имат писмено споразумение с Гърция.

След като получил утвърдителен отговор, Иванов казал на Заев и Димитров, че не е необходимо срещата да продължи.

Македонският президент даде сигнали, че може да не подпише евентуалното споразумение между двете правителства.

Георге Иванов не приема идеята новото име Северна Македония да бъде erga omnes – както за международна, така и за вътрешна употреба, което ще наложи промяна на Конституцията.

Лидерът на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски коментира от своя страна, че постигнатият договор между Скопие и Атина е измамна победа и договор за капитулация, съобщи електронното издание „Република“.

В изявление на ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че Заев е преминал червените линии, които досега защитаваха всички политици, получили доверието на гражданите да ръководят държавата.

Партията смята, че по въпроса за името трябва да има задължаващ референдум, а не консултативен.

Във вторник Заев заяви, че са възможни предсрочни парламентарни избори заедно с референдума за името. Попитан журналист какво ще стане, ако опозицията и президентът не одобрят промяната на името, той отговори, че все пак остава шансът за успешен референдум.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че премиерът Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония, тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията „Независими гърци“ (АНЕЛ).

Тя не приема включването на „Македония“ по никакъв начин в новото име на съседната страна. И другите опозиционни партии в Гърция не одобриха споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!