Жителите на Шанхай, преминаващи през източния квартал на Хуангпу в града по-рано този месец, може да са се натъкнали на необичайна гледка: „разхождаща се“ сграда, разказва CNN.

Методът на „ходещата машина“

85-годишно начално училище е издигнато от земята – в неговата цялост – и е преместено по нова технология, наречена „ходеща машина“.  В последните усилия на града за запазване на исторически структури инженерите са прикрепили близо 200 мобилни подпори под пететажната сграда, според Лан Вуджи, главен технически ръководител на проекта.

Опорите действат като роботизирани крака. Те са разделени на две групи, които се редуват нагоре и надолу, имитирайки човешката крака. Прикрепените сензори помагат да се контролира движението на сградата обяснява Лан, чиято компания Shanghai Evolution Shift разработи новата технология през 2018 г.

„Това е като да дадете патерици на сградата, за да може да се изправи и след това да върви“, каза той.

Закъснение, заснето от компанията, показва, че училището усилено се придвижва, една малка стъпка в даден момент.

Основното училище Lagena е построено през 1935 г. До преместването му се стига, за да се освободи място за нов търговски и офис комплекс, който ще бъде завършен до 2023 година.

Работниците трябваше първо да копаят около сградата, за да инсталират 198-те мобилни опори в пространствата отдолу, обясни Лан. След като стълбовете на сградата са пресечени, роботизираните „крака“ са удължени, повдигайки сградата, преди да се придвижат напред.

В продължение на 18 дни сградата е завъртяна на 21 градуса и е преместена на 62 метра на новото си място. Преместването е завършено на 15 октомври, като старата училищна сграда трябва да се превърне в център за опазване на наследството и културно образование.

За първи път методът на „ходеща машина“ е използван за преместване на историческа сграда.

Десетилетия на разрушения

През последните десетилетия в резултат на бързата модернизация на Китай много исторически сгради бяха разрушени, за да се освободи земя за небостъргачи и офис сгради. Но нараства загрижеността за архитектурното наследство.

Някои градове стартираха нови кампании за опазване и консервация, включително и с използването на съвременни технологии, които позволяват старите сгради да бъдат премествани, а не разрушавани.

Безразличието към историческата архитектура е най-ясно изразено по време на  управлението на лидера на комунистическата партия Мао Дзедун.

По време на т.нар културна революция, от 1966 до 1976 г., безброй исторически сгради и паметници са унищожени като част от войната на Мао със старите обичаи, култура и идеи.

Може ли бързайки напред Китай да запази миналото си?

След смъртта на Мао през 1976 г. започва  възстановяване на архитектурата, като правителството на Китай предоставя защитен статут на редица структури, преди да приеме закон за опазване на наследството през 80-те години. В следващите години сградите, кварталите и дори цели градове получиха държавна подкрепа, за да запазят историческия си облик.

Независимо от това, неумолимата урбанизация продължава да представлява значителна заплаха за архитектурното наследство, отбелязва CNN. Продажбата на земя също е ключов източник на приходи за местните власти, което означава, че сградите с архитектурна стойност често се продават на предприемачи, за които консервацията не е приоритет.

Например в столицата Пекин над 1000 акра от историческите му алеи и традиционни дворове са били унищожени между 1990 и 2010 г., според държавния вестник China Daily.

Трябва ли Китай да премести своите исторически паметници?

В началото на века големите градове, подтикнати от критиците изготвиха дългосрочни планове за запазване на онова, което е останало от техните исторически обекти, със създаване на защита на сградите и ограничаване на строителството.Тези усилия за опазване на историческото наследство са приели различни форми.

В Пекин един почти разрушен храм е превърнат в ресторант и галерия, докато в Нанкин кино от 30-те години е възстановено, за да наподобява първоначалната си форма, с някои допълнения, които го оборудват за модерна употреба.

През 2019 г. в Шанхай беше изграден център за изкуства върху реновирани петролни резервоари

 „Преместването не е първият избор, но по-добре от разрушаването“, каза Лан, ръководител на проекта в началното училище в Шанхай. „Предпочитам изобщо да не пипам историческите сгради.“

Той добави, че за да преместят паметник, компаниите и разработчиците трябва да преминат през строги разпоредби, като например да получат одобрение от правителството на различни нива. Изграждането на премествания, според него обаче, е „жизнеспособен вариант“.

Преместване на паметници на културата

Безспорно Шанхай е бил най-прогресивният град в Китай по отношение на опазването на наследството. Оцеляването на редица сгради от 30-те години на миналия век в известния квартал Бунд и къщите от „шикумен“ (или „каменна порта“) от 19-ти век в обновения квартал Синтиянди дават примери за това как да се вдъхне нов живот на старите сгради, въпреки някои критики относно преустройствата, които биват извършвани.

Градът също има опит в преместването на стари сгради. През 2003 г. Концертната зала в Шанхай, построена през 1930 г., беше преместена на 66 метра (217 фута), за да отстъпи място на повишена магистрала. Сградата Zhengguanghe – шест етажен склад, също от 30-те години на миналия век – след това беше изместена на 125 фута (38 метра) като част от местното преустройство през 2013 г.

Съвсем наскоро, през 2018 г., градът премести 90-годишна сграда в квартал Хонкоу, в който тогава се смяташе, че е най-сложният проект за преместване на Шанхай досега, според държавната агенция Синхуа.

Има няколко начина за придвижване на сграда:

Тя може да се плъзне надолу по релси или да бъде изтеглена от превозни средства, например. Но основното училище Lagena, което тежи 7600 тона, постави ново предизвикателство – то е Т-образно, докато преди това преместените структури са били квадратни или правоъгълни, според Xinhua. Неправилната форма означава, че традиционните методи на дърпане или плъзгане може да не са работили, защото може да не са издържали на страничните сили, поставени върху нея, каза Лан.

Сградата също трябва да се завърти и да следва извит маршрут до нейното преместване, вместо просто да се движи по права линия – друго предизвикателство, което изисква нов метод.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук